KANGKUNG PELECING

Waterspinazie in zurige tomatensaus. Balinezen zijn gek op kangkung, in het Nederlands waterspinazie of haagwinde. Je kunt dit vervangen door andijvie, eerder dan spinazie. Het geheim van dit gerecht zit in de uitersten tussen de zijdezachte geblancheerde kangkung in de zachtzure saus en de pittige sambal tomaat. De zachte blaadjes van de kangkung passen uitstekend bij de watertandend lekkere saus met de sterke, aromatische smaak van de blaadjes van de Kaffirlimoenboom, daon jeruk purut.

 

INGREDIËNTEN

500 gr. kangkung, 5 sjalotten, 7 tenen knoflook, 3 rawits, 3 lomboks, 3 kemirinoten, 1 el terasi, zout, 5 tomaatjes, 3 el rijstolie, 3 daon jeruk purut, ½ el palmsuiker, 1 limoen

Bumbu: 150 gram Sambal Tomat

 

BEREIDING

Scheur de kangkung in de lengte door voordat je alles wast. Snijd de dikke stelen en nerven eruit. Blancheer de bladen 3 minuten in gezouten water en koel direct af onder koud stromend water. Laat de stelen in kokend water liggen tot ze zachter en donkerder van kleur zijn geworden.

Begin daarna met de saus. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de lombok, zonder zaadjes en zaadlijsten, en de rawits klein. Pof de klein gehakte kemirinoten. Wrijf of maal deze ingrediënten samen met de trassi en het zout tot een pasta. Snijd de tomaten in kleine stukken.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en fruit hierin 2 gekneusde citroenblaadjes. Snijd het derde blaadje zonder kern in flinterdunne julienne. Verwijder na 3 minuten het citroenblad uit de olie en roerbak hierin vervolgens de tomaten. Voeg na ongeveer 3 minuten 2 lepels olie en de kruidenpasta toe. Roerbak 5 minuten tot de massa ongeveer is gehalveerd. Voeg de palmsuiker toe, meng het geheel goed en blus af met het sap van een limoen. Voeg ¾ van de sambal tomat toe en roerbak in 3 minuten tot een mooie saus. Laat de saus afkoelen en strooi de flinterdunne julienne van citroenblad eroverheen.

Neem de helft van de saus en verdeel deze over een bord. Hussel met de vingers de kangkung door de andere helft van de saus en drapeer de salade op de saus op het bord. Serveer met de rest van de sambal tomat. Voeg eventueel verse gesneden lombok en gebakken sjalotjes als topping toe.

 

error: Content is protected !!