KOL RUNCING MESANTEN

Spitskool in een kruidige saus met kokosmelk en tomaat. Een romig zacht gerecht met bite door de spitskool. Dit gerecht is lekker pittig en vol van smaak. De Aziatische rode sjalotjes, oftewel kleine rode uitjes, zijn in veel, bijna alle, gerechten een belangrijke smaakmaker. Ze zijn iets zoeter en milder dan gewone sjalotten of rode uien, maar wel naar smaak vergelijkbaar en vervangbaar. Gefrituurd voegen de ringetjes zowel een zoetpittige smaak als een krokantje toe aan je gerecht. Het opdienen in een “schelp” van spitskool geeft een fraai plaatje en een extra bite.

 

INGREDIËNTEN

1 middelgrote spitskool, 1 flinke tomaat, 3 sjalotten, 3 tenen knoflook, 2 groene lomboks, 1 rode lombok, 3 el kokosolie, 200 ml kokosmelk, selderijblad, 1 limoen

Bumbu: 100 gram Base Jukut

 

BEREIDING

Snij het uiteinde van kool eraf en wikkel de bladen een voor een van de kool. Hierdoor ontstaan schelpen. Leg de vier mooiste schelpen apart om je gerecht in op te dienen. Haal uit de overige bladen de harde kern en snijd ze in smalle repen.

Ontvel en ontpit de tomaat en pel en snipper de sjalot en de knoflook. Ontpit en snipper de groene en rode lomboks. Verhit de olie in een wok en fruit hierin de sjalot, de knoflook en de lombok. Draai het vuur laag en voeg de bumbu toe. Roer goed door en voeg ongeveer 100 ml warm water toe. Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel warm worden.

Voeg de kool toe en roerbak gedurende 5 minuten. Voeg nog eens 100 ml heet water toe en roerbak op hoog vuur tot het water bijna is verdampt en de kool beetgaar is.

Voeg de tomatenreepjes toe en schep deze voorzichtig door de kool en sprenkel er vervolgens het gesnipperde selderieblad overheen.

Leg een schelp op een bord en serveer hierin de kool met een vleugje limoenrasp.

 

error: Content is protected !!