GEDANG MEKUAH

Papaja in kokosroom met base jukut. Een geurige, kruidige en romige Balistyle verrassing. Net niet helemaal vegetarisch door de trassi, een pasta van gefermenteerde garnalen. Om het helemaal vegetarisch te maken kun je de trassi vervangen door een snuf zout. Deze gedang mekuah is gemakkelijk in een vis-, vlees- of kipversie te veranderen met de toepasselijke bumbu en vis, vlees of kip naar keuze.

 

INGREDIËNTEN

2 kleine bijna rijpe papaja’s, 3 bosuitjes, 1 el rijstolie, 1 stengel sereh, 2 salamblad, 500 ml groentebouillon, 250 ml kokosmelk, grof gemalen peper, zout

Bumbu: 150 gram Base Jukut

 

BEREIDING

Schil en halveer de papaja. Verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Maak de bosui schoon en snijd in dunne ovale ringetjes.

Verhit de olie in een wok. Fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh en de gekneusde salam. Voeg de bumbu toe en roerbak ongeveer 3 minuten tot de geuren vrijkomen.

Verwijder de sereh en de salam en voeg de papaja toe. Roerbak tot alle papaja goed door de saus is gemengd en van kleur begint te veranderen. Voeg de bouillon toe en vrijwel alle bosui en meng het geheel goed. Bewaar een beetje bosui voor de opmaak. Laat het mengsel sudderen tot de bijna gaar is.

Voeg de kokosmelk toe en sudderen tot de papaja zacht is. Voeg extra bouillon toe als de saus te veel indikt. Met sap van limoen of jeruk limo kun je het gerecht een beetje meer zuur geven als je dat nodig vindt. Maak het geheel op met bosui.

 

error: Content is protected !!