LOOP = VARKEN, RUND, LAM, GEIT en WILD

Terwijl vrijwel geheel Indonesië vanwege het islamitisch geloof geen varkensvlees eet, heeft men daar op het hindoeïstische Bali juist een voorkeur voor. Anders dan runderen zijn varkens relatief makkelijk te houden en goedkoper in het onderhoud. Het Balinese varken is groot, zwart, heeft een holle rug en een enorme hangbuik. Hij bezit een eigen stal waar hij verzorgd, vertroeteld en vetgemest wordt, maar heeft daarnaast meestal de vrijheid rond het huis te scharrelen. 

lees meer...

Met liefde zet hij al het vegetarisch huis-, tuin- en keukenafval om in smakelijk en mals vlees. Alles van het varken wordt verwerkt tot bijvoorbeeld saté, worstjes of be celeng guling, speenvarken aan het spit. ‘Guling’ betekent hier draaien. Een big van 35 tot 50 kilo wordt gevuld met een grote variëteit aan kruiden en vervolgens dichtgenaaid en ingesmeerd met een mengsel van kokosolie en kunyit. Dan wordt hij aan het spit geregen, alwaar hij urenlang, draaiende boven een houtskoolvuur van kokosnootbast, gaart. Het geeft het vel een prachtig goudbruine glans. Het malse vlees vormt in combinatie met het krokante vel een bijzonder smakelijk gerecht. Het Balinese rund is veel kieskeuriger in zijn eetgedrag en minder productief dan het varken. Het kostbare en schaarse rundvlees wordt dan ook veel minder vaak toegepast tijdens ceremoniële eetfestijnen. Toch hebben we de meest uiteenlopende recepten voor de bereiding van rundvleesgerechten weten te vinden. Dat zijn dikwijls stoof- of smoorrecepten, waardoor het vlees de tijd krijgt om mals te worden. De keuze in varkens- en rundvlees is in Nederland groot. De hier gebruikte krachtige base be sampi is vooral bedoeld om minder fraai vlees zacht en smakelijk te maken, dus raden we je aan niet het duurste vlees te nemen. Vraag de slager eens om een bavette of longhaas (de spier bij de longen). Die zijn wat steviger van structuur en intens van smaak. Naast varkens- en rundvlees eet de Balinees het vlees van geit en wild, zoals hert en sporadisch everzwijn. Bij ons is geit niet eenvoudig te vinden, hoewel de meeste slagers er op speciaal verzoek wel aan kunnen komen. Marokkaanse slagers verkopen nog wel eens geitenvlees, net als een geitenboerderij. Een mooie lamsbout is overigens een prima alternatief voor onze Balistyle gerechten. Kijk ook eens op onze website – www.imagelicious.nl – waar we voor bijzondere gelegenheden als Kerstmis de wat minder gangbare vleessoorten met een speciaal recept in de schijnwerpers zetten.

Babi Asem

Babi Rujak

Be Celeng Rujak Manis

Be Sampi Base Manis

Daging Base Sekali

Daging Semoor

Dendeng Bumbu Basa

Oseh Oseh Anak Domba

Kambing Mekuah

Babi Joti

Be Celeng Asem Lalah

Be Sampi Mebase Bali

Be Sampi Mesitsit

Dadar Isi

Daging Sosis Solo

Lelawar Sampi

Tongseng Anak Domba

Babi Padang

Be Celeng Base Manis

Be Sampi Mekuah

Daging Empal

Daging Rendang

Salada Be Sampi Mebase Bali

Pindang Sampi

Gule Kambing

error: Content is protected !!