ZWEM = VIS EN ANDERE ZEEVRUCHTEN

Vis is nu niet het eerste waar je aan denkt bij de Balinese keuken. Van oudsher zijn er weinig recepten waar vis een prominente plaats inneemt, ook al is het eiland omringd door water. Dat heeft alles te maken met de traditionele en vooral spirituele wereld van de Balinees. Het Balinese hindoeïsme kent drie werelden. Allereerst is er de bovenwereld, waar de goden, heiligen en voorouders wonen. In de aardse wereld – voor de Balinezen alleen Bali –  huizen de mensen. 

lees meer

De onderwereld tenslotte, wordt bewoond door demonen en monsters. De zee ligt onder het niveau van de aarde en wordt dus vanzelfsprekend tot de mysterieuze en onheilspellende onderwereld gerekend. Het eiland omsluitende koraalrif, waarop kleine vissersboten makkelijk stuk varen, vormt als het ware een extra natuurlijke drempel tot die duistere onderwereld. Maar Bali is ook een toeristeneiland, en de tienduizenden west- en zuiderlingen die het eiland jaarlijks trekt, houden wel van een visje met het gevolg dat men de visserij sterk heeft ontwikkeld en de havens heeft verbeterd. Het vissen vormt nu onderdeel van het dagelijkse leven en men treft tegenwoordig een ruim aanbod van makreel, sardines, tonijn, red snapper en inktvis op de Balinese markt aan. Zelfs een bijzondere vis als de barracuda kom je regelmatig tegen. Het vissen mag dan niet meer zo’n hachelijke aangelegenheid zijn, ook tegenwoordig wordt de Balinese visser nog als held beschouwd. Rond een uur of vijf in de middag trekt hij zijn jukung, een smalle vissersboot met aan elke kant een drijver, de zee op. Met als enig visserstuig een dunne nylon lijn met haak, vist hij  gedurende de avond en nacht om rond 7 uur in de morgen weer terug te varen met zijn kostelijke vangst. Ook het aanbod van vis uit meren, rivieren en zelfs sawa’s stijgt zienderogen. Op Bali is in samenwerking met Javaanse kwekers een begin gemaakt met de lucratieve kweek van zoetwatervis, waaronder de meerval en gourami. In het fameuze Baturmeer wordt met veel succes tilapia gekweekt. De Balinezen kunnen zo langzamerhand hun keuze aan visgerechten breed bijstellen. Wij als Nederlanders, die zo ongeveer alles wat zwemt en onder water leeft, bij de visboer kunnen kopen, slagen er in ieder geval prima in er een Balistyle gerecht mee te maken. Met de base be pasih als uitgangspunt zijn de mogelijkheden legio.

Udang Mebase Merah Lalah

Be Pasih Mepanggan

Tumis Udang Asparagus

Gulay Udang Merah

Ikan Nila Base Masem

Sontong Pedas

Sup Kental Udang Mesanten

Cumi Cumi Semangka

Dadar Kepiting

Udang Pelalah

Gurita Mebase Merah Lalah

Pesan be Pasih

Ikan Bakar

Kenus Mebase Bali

Sontong Kecap

Udang Base Bajak

Ikan Maceh

Mangut Ikan

Be Pasih Mebase Maceh

Cakalang Peteh

error: Content is protected !!