BALISTYLE, een eigen stijl
Onze stijl van bereiden en presenteren noemen we gemakshalve Balistyle. Ontstaan uit het koppelen van onze passies is het een voortdurende zoektocht naar wat lekker en mooi is met als uitgangspunt onze goede herinneringen aan Bali en de rijkdom aan geuren en kleuren van dit eiland. Geen van de gerechten die uiteindelijk op tafel staan voldoen aan de regels van de traditionele Balinese keuken. Ook al komen veel bereidingswijzen en de volgorde in samenstellen overeen met de authentieke ceremoniële werkwijze. Je kunt er de “mebat” – de traditionele manier van (voor)bereiden in grote en kleine stappen gebaseerd op boemboes, smaakmakers, en het bijsturen van de 6 smaken, namelijk pakeh (zout), lalah (prikkelend, warm), masem (zuur), manis (zoet), pahit (bitter) en sapek, een algemene smaak gevoeld door de andere zintuigen, zoals geur, visie, aanraking en gehoor – in herkennen.
Experimenteren met voorhanden ingrediënten op basis van verzamelde recepten en gestuurd door persoonlijke voorkeuren maakt het tot wat wij dus noemen ‘Balistyle’. Anders gezegd: we gaan op zoek naar het recept of recepten voor een gerecht dat we allebei lekker vinden. Deconstrueren het, passen het aan aan onze voorkeuren en/of voorhanden ingrediënten en reconstrueren het zo, dat het een heerlijk plaatje oplevert. Balistyle is dus vaak ook improviseren. Improviseren op het moment dat je een pracht dorade of rode poon op de markt ziet liggen, terwijl je op zoek bent naar makreel of dat je even geen verse laos kunt krijgen en op zoek moet naar een vervanger. Die zijsprong kan zelfs leiden tot een onverwachte smaakervaring, en vooral ook tot een oogverblindend plaatje, want dat blijft nog steeds een voorwaarde voor ieder Balistyle gerecht.
Balistyle heeft dan ook alles en tegelijk niets te maken met Bali. Enerzijds omdat een moderne Balinese keuken niet bestaat en anderzijds omdat wij in onze omgeving niet in staat zijn en ook niet de intentie hebben om authentiek ceremonieel te werk te gaan.