BASE BE PASIH

Bumbu voor visgerechten. Omdat verse vis moeilijk te verkrijgen was behalve in een vissersplaatsje als Jimbaran, Candidasa of Pemuteran en vis ook moeilijk te bewaren was zonder ijs en koelkasten, moest de bumbu meer zure elementen als tamarinde, tomaat, jeruk limo en sereh bevatten en werd ook meer trassi gebruikt om de vissige geur te verbloemen.

INGREDIËNTEN

450 gr lomboks, 50 gr knoflook, 225 gr sjalotten, 175 gr kunyit, 100 gr gember, 125 gr kemirinoten, 200 gr tomaat, 2 el ketumbar, 2 el trassi, 2 stengels sereh, 3 salamblad, 150 ml kokosolie, 2½ el asem, ¾ el grof zeezout

BEREIDING

Halveer en ontpit de lomboks en snijd ze klein.
Schil en snipper de knoflook en de sjalotten.
Schil en snipper de kunyit en de gember.
Hak de kemirinoten klein en rooster ze in een droge pan goudbruin. Stort direct op een koud bord om nagaren te voorkomen.
Halveer en ontpit de tomaten en snijd ze klein.

Pof het ketumbar in een droge pan en meng samen met bovenstaande ingrediënten en de trassi in een vijzel. Maal het geheel tot een grof kruidenmengsel.

Kneus en knoop de sereh en kneus het salamblad. Verhit de kokosolie in een pan met dikke bodem en laat hierin op halfhoog vuur beide kruiden trekken zodat ze alle smaak afgeven. Voeg na een paar minuten het grove kruidenmengsel, samen met  de asem en het water toe. Laat het geheel langzaam heet worden.

Sudder de bumbu 45 – 60 minuten tot het water verdampt is hij goudbruin kleurt. Verwijder de sereh en het salamblad. Laat afkoelen voor gebruik.

De bumbu is tot twee weken houdbaar in de koelkast en kan tot 6 maanden bewaard worden in de vriezer.

 

error: Content is protected !!