BASE BE SIAP

Bumbu voor kip- en eigerechten. Verse kip is niet sterk van smaak en daarom is de bumbu ook niet sterk van smaak en ondersteunt de eigen smaak van de kip. In deze bumbu worden bijvoorbeeld geen lomboks gebruikt, maar alleen rawits. Wij hebben hier toch een deel van de rawits vervangen door lomboks, omdat anders de smaak van de bumbu richting pittige lava gaat.

INGREDIËNTEN

50 gr lomboks, 50 gr rawits, 225 gr sjalotten, 125 gr knoflook, 50 gr kencur, 60 gr laos, 125 gr kunyit, 50 gr palmsuiker, 100 gr kemirinoten, ¾ el zout, 150 ml kokosolie, 2 stengels sereh, 3 salamblad

BEREIDING

Snijd de lomboks doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
Snijd de rawits in dunne plakjes.
Schil en snipper de sjalotten en de knoflook.
Schil en rasp de kencur, laos en kunyit.
Rasp de palmsuiker.
Rooster de gehakte kemirinoten in een droge pan goudbruin, en stort direct op een koud bord om aanbranden te voorkomen.

Meng al deze ingrediënten met het zout in een vijzel en maal tot een grove kruidenpasta.

Verhit de kokosolie in een wok. Fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh samen met de gekneusde salamblaadjes ongeveer 5 minuten op laag vuur, totdat het begint te geuren.

Voeg de kruidenpasta en het water toe in de wok. Sudder het geheel op middelhoog vuur tot het water is verdampt en de bumbu goudbruin kleurt. Dit duurt ongeveer 60 minuten. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.

Laat de bumbu afkoelen voor gebruik. De bumbu is tot twee weken houdbaar in de koelkast en kan tot 6 maanden bewaard worden in de vriezer.

 

error: Content is protected !!