BASE BE SAMPI

Bumbu voor rundvlees. Rundvlees is nu iets meer dan vroeger nog steeds weinig gegeten, omdat vanuit het Hindu-geloof het rund verboden is. Balinese Hindus eten wel rundvlees telkens als ze het kunnen betalen, maar het wordt zelden gebruikt voor religieuze ceremonies, ook omdat de hoogste kaste, waaronder de priesters, geen rund eet. In de bumbu wordt altijd palmsuiker verwerkt omdat dat heel goed samen gaat met rundvlees.

INGREDIËNTEN

250 gr lomboks, 40 gr rawits, 50 gr knoflook, 200 gr sjalotten, 50 gr gember, 150 gr laos, 100 gr kemirinoten, 40 gr palmsuiker, 2 el ketumbar, 2 el grofgemalen zwarte peper, ¾ el zout, 150 ml kokosolie, 3 salamblad

 

BEREIDING

Halveer, ontpit en snipper de lomboks. Snijd de rawits in kleine ringetjes. Pel en snipper de knoflook en de sjalot.
Schil en snipper de gember en de laos. Pof de fijngehakte kemirinoten in een droge pan. Rasp de palmsuiker.

Meng deze ingrediënten samen met het ketumbar, de peper en het zout in een vijzel. Wrijf het geheel in de vijzel tot een grof kruidenmengsel.

Verhit de kokosolie in een pan met een dikke bodem. Doe de bumbu in de pan, voeg de salambladen en het water tegelijk toe. Sudder de bumbu in ongeveer 60 minuten tot het water is verdampt en de bumbu goudgeel kleurt.

Laat de bumbu afkoelen voor gebruik. De bumbu is tot twee weken houdbaar in de koelkast en kan tot 6 maanden bewaard worden in de vriezer.

 

error: Content is protected !!