DE TRADITIONELE BALINESE KEUKEN


Zoals gezegd de bakermat van de traditionele Balinese keuken is het Hindu Darma. Maar de reiziger die op zoek gaat naar de authentieke Balinese keuken zal zijn best moeten doen die te vinden op Bali. Echt Balinees eten is niet zonder meer beschikbaar voor de toerist. De meeste restaurants op Bali serveren gerechten die zijn aangepast aan de westerse voorkeuren en de kookscholen hanteren een modern Balinees menu. De authentieke keuken is zeer bewerkelijk, moet zo vers mogelijk gegeten worden en is ook zeer kruidig en pittig. De offermaaltijden voor traditionele en religieuze ceremonies zijn in de loop der tijd geëvalueerd onder invloed van religieuze ontwikkelingen: het oorspronkelijke animisme heeft zich vermengd met hindoeïsme en boeddhisme wat leidde tot het typisch Balinese geloof Hindu Darma, dat ieder aspect van het leven op Bali bepaalt. Dus ook het eten. Door de Balinees wordt iedere ochtend – nog voordat een eerste hap is genomen – voedsel geofferd. Op kleine schaaltjes van kunstig gevouwen bananenblad worden voedsel, bloemen en wierook bij de ontelbare altaartjes en andere offerplaatsen gezet om de goden en voorouders te eren. Ook legt men voedsel op de grond om kwaadwillende en ongrijpbare demonen – in werkelijkheid meestal in de gedaante van hongerige honden – gunstig te stemmen.

Het dagelijks eten van de Balinezen bestaat uit rijst, groenten en een beetje vis of vlees. Het is een sober maaltje maar altijd lekker en gezond gemaakt met een pittige sambal. Het wordt ‘s morgens klaargemaakt en gegeten als iemand honger heeft en maar zeer zelden tijdens een gezamenlijke maaltijd.

Bij de indrukwekkende festivals en ceremonies daarentegen spatten de smaken, geuren en kleuren als het ware in het rond. Goede voorbeelden zijn de religieuze tempelfestivals of traditionele vieringen als een bruiloft of een tandenvijl-ceremonie. Dan is men in grote of kleine groepen urenlang in de weer met de bereiding van de gerechten, die behalve delicatessen vaak ook prachtige kunstwerken zijn.

 

 

error: Content is protected !!