NASI LENGKO

Gebakken rijst met tahu en tempeh in pindasaus naar een recept uit Ciribon (Java). Om tahu en tempeh te frituren gebruik ik graag rijstolie, omdat deze heel heet kan worden, zonder walm, geur en/of smaak. Nasi Lengko is een complete vegetarische maaltijd met een explosie aan smaken. En ook nog eens een “heerlijk plaatje”.

 

INGREDIËNTEN

400 gr witte rijst, 200 gr tempeh, 200 gr tahu, rijstolie

Bumbu voor tahu:
4 teentjes knoflook, 1 tl ketumbar, ½ tl peper, 2 tl zout

Ingrediënten voor de saus:
200 gr pinda’s, 1 el kecap manis, 1 limoen

Bumbu voor de saus:
3 rode lomboks, 1 rode rawits, 1 sjalot, 1 cm jahe, 35 ml gembersiroop, 1 tl zout, 2 el palmsuiker

Garnering:
100 gr taugé, 1 komkommer, in stukjes, 4 eetl kecap manis, 2 sjalotjes (Bawang Goreng)

 

BEREIDING

Kook de rijst zoals u gewend bent.

Schil voor de bawang goreng de sjalot en snijd in dunne ringetjes. Verhit voldoende olie voor shallow fry in een wajan en bak hierin op hoog vuur de ringetjes goudbruin. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.

Snijd de tempeh in plakjes en de plakjes doormidden en snijd de tahu in blokjes. Pel en snipper de knoflook. Wrijf de knoflook met ketumbar, peper en zout tot een pasta.

Verhit de olie van de bawang goreng opnieuw en bak hierin de tempeh goudbruin en gaar.
Verhit olie in een wajan/wok en frituur hierin de tahu goudbruin. Schuif de tahu opzij en voeg de bumbu toe. Laat de bumbu even bakken en meng dan door de tahublokjes. Roerbak nog zo’n 2 – 3 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
Wrijf of maal de pinda’s. Verwijder de steelaanzet van de lomboks en de rawits. Verwijder voor een mildere versie de zaadjes en zaadlijsten. Wrijf de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta en meng dit met de pinda’s.

Als laatste de kecap toevoegen. Opkoken met ongeveer 100 ml water en 1 eetlepel olie.
Blancheer de taugé maximaal 1 minuut. Maak van de komkommer een mooie julienne of krullen of een bloem van repen.
Verhit olie in een wajan en roerbak hierin de rijst op middelhoog vuur. Voeg de tahu toe en schep om tot warm en ietwat krokant gebakken.
Schep de pindasaus op een bord en hierop de rijst met tahu. Leg de tempeh eromheen. Schep saus erbovenop en drapeer taugé daarop. Leg een bloem van komkommer erop. Giet hierover een dun straaltje kecap en bestrooi met de bawang goreng.

 

error: Content is protected !!