TEMPEH KUAH KECAP

Tempeh in een stroperige, kruidige kecapsaus. Doet het goed als amuse, als bijgerechtje van je rijsttafel en bij de borrel. Dit gerecht past ook prima in je (vegetarische) rijsttafel. Pas de smaak dan eventueel aan naar iets minder zoet en iets meer umami.

 

INGREDIËNTEN

1 blok tempeh, 1 tomaat, 1 salam blad, 1 tl laospoeder, 2 eetl kecap manis, 1 theel palmsuiker, 1 theel zout, 1 theel asam, 1 el olie

Bumbu: 3 sjalotjes, 2 rode lomboks, 4 teentjes knoflook

 

BEREIDING

Snijd de tempeh in kleine frietjes.

Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook zo fijn mogelijk.

Snijd de steelaanzet van de lomboks en verwijder als je van minder pittig houdt de zaadjes en zaadlijsten. Snipper de lomboks zo klein mogelijk. Meng sjalot, knoflook en lombok.

Hak de tomaat fijn.

Verhit de olie in een wajan en fruit de bumbu met de salam 3 minuten. Voeg dan de tomaat en de laos toe en bak deze zacht. Voeg dan zout en palmsuiker toe. Breng aan de kook. Verwijder het salamblad en voeg de kecap, de asem en het water toe en meng alles goed.

Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de gewenste, ietwat stroperige dikte.
Frituur de tempeh-frietjes in hete olie goudbruin. In een klein pannetje in een aantal sessies. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snufje zout.
Maak fraaie torentjes van de frietjes, lepel er saus over en maak op met een plakje lombok en een diamantje van limoen. Strooi er tenslotte een klein beetje limoenrasp overheen.

 

error: Content is protected !!