SARAK TERONG

Aubergine in kokos met een garnering van gedroogde garnaaltjes, pinda en kokos. Prachtige Hollandse aubergine in een kokossaus met een krachtige en frisse gembersmaak. Andere aardse smaakmakers zijn laos en koenjit. Het dekentje van ebi, pinda en kokos geeft een verrassend effect. Een fris aromatisch accent van limoenrasp maakt de smaakervaring compleet.

 

INGREDIËNTEN

50 gr ebi (gedroogde garnaaltjes), 100 gr rauwe pinda’s met vlies, 150 gr geraspte gedroogde kokos, 2 tl palmsuiker, 2 aubergines, 500 ml dikke kokosmelk, 1 stengel sereh, gemalen witte, zwarte peper, zout naar smaak, olie, limoenrasp

Bumbu: 6 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 3 lomboks, 3 cm laos, 4 cm koenjit, 4 cm temu kunci (vingergember), ½ tl jinten, 2 tl ketumbar

 

BEREIDING

Maak eerst het strooisel: Week de ebi, gedroogde garnaaltjes, 15 minuten in water. Giet af, laat uitlekken en snijd klein. Bak in hete olie de pinda’s bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak daarna de kokos goudbruin in een droge pan. Meng garnaaltjes, pinda’s en kokos met de palmsuiker in stukjes en maal tot een fijn strooisel in een foodprocessor.

Maak vervolgens de bumbu. Schil en snipper de knoflook en de sjalotjes heel fijn. Snijd de lomboks in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snipper de lomboks heel klein. Schil en rasp de laos en de koenjit en schil de vingergember als nodig en snipper deze fijn. Meng deze ingrediënten samen met de jinten en ketumbar en wrijf de helft van het mengsel in een vijzel tot een pasta.

Snijd de aubergine in plakken. Smeer de plakken aan beide zijden in met een beetje olie en gril de plakken vervolgens in een hete grillpan tot een mooi grillstreepje ontstaat. Keer om en maak ook aan de andere kant een mooi grillstreepje. De aubergine is dan gelijk beetgaar.

Verhit olie in een wok en fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh op middelhoog vuur. Voeg na 3 minuten de niet gewreven helft van de bumbu toe en roerbak ongeveer 3 tot 4 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de andere helft van de bumbu toe en zet het vuur laag. Laat de bumbu 5 minuten garen en voeg dan de kokosmelk toe. Breng op temperatuur en laat indikken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en gemalen witte en zwarte peper.

Maak een dikke streep van de saus op een bord. Leg hier de plakken aubergine half op en bestrooi de aubergine met het strooisel zo dat de grilstreep nog goed zichtbaar is. Maak af met de rasp van limoen.

 

error: Content is protected !!