URAB BUNCIS

Geblancheerde boontjes met in suna cekoh gearomatiseerde kokos. Net als de Balinees houden wij van groen op ons bord, zoals bij dit gerecht. Suna cekoh is een kruidenpasta met knoflook en kencur in de hoofdrol. Typisch Balinees en veel gebruikt in bumbus. Deze salade van boontjes en kokos is relatief bewerkelijk, maar zeker de moeite waard. Sommigen noemen de bijzondere smaakcombinatie verslavend. De pittigheid regel je zelf met frisse, vers gesnipperde lombok en de knapperige bite met gefrituurde sjalotjes.

 

INGREDIËNTEN

300 gram sperziebonen, 1 stengel sereh, 2 salamblaadjes, 2 blaadjes jeruk purut, 100 ml kokosmelk, 200 gr gedroogde geraspte kokos, 1 lombok, zout

Bumbu (Suna Cekoh):
5 kemirinoten, 5 teentjes knoflook, 1 el geraspte koenjit, 1½ el geraspte kentjur, 2 el rijstolie, 1 tl grof zeezout

BEREIDING

Begin met het maken van de Bumbu Suna Cekoh. Pof de fijngehakte kemirinoten. Pel en snipper de knoflook. Schil en rasp de koenjit en de kentjur. Wrijf deze ingrediënten in een wok samen met de helft van de kokosolie en grof zeezout tot een gladde pasta.

Verhit in een wok de andere helft van de kokosolie. Fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh, de gekneusde salam en de citroenblaadjes gedurende 10 tot 20 minuten op laag vuur om alle smaken in de olie te laten trekken.

Verwijder de sereh en de bladen en voeg de bumbu toe. Roer er wat warm water en de kokosmelk door. Laat een half uurtje zachtjes sudderen tot het vocht is verdampt, de geur sterker wordt en de kleur verandert. Kijk uit dat het geheel niet aanbrandt! Schep in een koude kom om garen te stoppen.

Blancheer de boontjes in 4 minuten kokend in water. Koel ze snel af in ijswater voor beetgare boontjes en een prachtige, intens groene kleur. Snijd ze in stukjes van 3 centimeter. Geen must, maar het ziet er wat ons betreft mooier uit.

Meng in een wok de suna cekoh en de gedroogde geraspte kokos op laag vuur, zodat het mengsel langzaam warm wordt en zeker niet verbrandt.

Voeg dan beetje bij beetje de boontjes toe. Meng en verwarm de salade terwijl je voorzichtig blijft omscheppen tot alles lauwwarm is.

Maak tenslotte het gerecht af met gesnipperde verse lombok naar smaak. Voor een prima alternatief van verse lomboks kun je sambal matah of sambal goreng gebruiken. Veel Balinezen zullen ook dit gerecht niet eten zonder gefrituurde sjalotjes. Deze kun je mooi gebruiken voor de opmaak van je gerecht.

 

error: Content is protected !!