TAHU KETOPRAK MACEH

Een vrije interpretatie van Ketoprak Bandung, een vegetarisch gerecht van het gelijknamige eiland, met tofu, taugé, saojaboontjes, rijstwafel en een ietwat zure kecapsaus. In de plaats van rijstwafel serveren wij kort gefrituurde mihoen om er behalve een vegetarische verwennerij ook een “heerlijk plaatje” van te maken. Dit gerecht kan ook als salade geserveerd worden.

INGREDIËNTEN
250 gr tahoe, 125 g taugé, 100 gr kedelai hijau (groene sojaboontjes), 3 el selderijblad, rijstolie, zout

Saus: 100 ml rijstazijn, 70 ml kecap manis, 1 teentje knoflook, 1 sjalotje, 35 ml gembersiroop, 1 el sambal oelek = 1 rode lombok, 1 rawit, 1 tl grof zeezout

Opmaak: 1 sjalot, 65 gr mihoen, rijstolie

BEREIDING

Droog de tahu zorgvuldig. Snij de tahu in kleine blokjes en frituur ze in olie knapperig en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Was de taugé, verwijder de kapjes en groene schilletjes. Overgiet met kokend water en laat uitlekken in een vergiet.

Kook de sojaboontjes 6 minuten in zout water en laat uitlekken.

Pel de sjalot voor de opmaak en snijd in dunne ringetjes. Frituur de ringetjes op hoog vuur in olie goudbruin en laat uitleken op keukenpapier.

Leg de mihoen in een frituurmandje en dompel in hete olie. Direct uit de olie halen en laten uitlekken op keukenpapier.
Snijd de selderijblaadjes in fijne reepjes.

Verwijder de steelaanzet van de rawit en de lombok en snijd beide in kleine stukjes. Wrijf de stukjes met het zout in een cobek (vijzel) met een ulekan (stamper) tot sambal ulek.

Pel en snipper de sjalot en de knoflook zo fijn mogelijk. Meng de helft van de sambal met de gesnipperde sjalot en knoflook. Meng dit met met azijn, kecap en gembersiroop tot een saus en roer er vervolgens de fijngesneden selderij door heen.

Meng de tahoe en de taugé en leg hiervan een rondje op een bord. Strooi er sojaboontjes overheen en sprenkel als laatste de saus erover. Garneer met gefruite uitjes, een dotje sambal en een wolk van gefrituurde mihoen.

error: Content is protected !!