JANGAN GUDEK

Smoor van jonge nangka, broodvrucht. Nangka is in Nederland nauwelijks of niet vers te krijgen, maar wel diepgevroren. Wij hebben het idee dat de diepvries nangka misschien nog wel lekkerder is en een fijnere structuur heeft dan de verse. Maar daarover zullen de meningen verschillen. Hoe dan ook heeft de nangka in dit gerecht nog net een beetje beet en combineert prima met de kruidige, romige saus.

 

INGREDIËNTEN

300 gr nangka (diepvries), 1 daon salam, 2 rode lombok, 1 stengel sereh, ¼ l groentebouillon, 50 ml kokoscrème, 2 el rijstolie

Bumbu: 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 2 cm kencur, 1 cm laos, ½ tl ketumbar, ¼ tl jinten

 

BEREIDING

Laat de nangka ontdooien en snijd in reepjes.

Pel en snipper sjalotjes en knoflook heel fijn. Verwijder zaadjes en zaadlijsten uit de lomboks en snipper ze. Schil en rasp kencur en laos. Meng sjalot, knoflook, kencur, laos, ketumbar en jinten tot een grove bumbu.

Verwarm de olie in een wajan en fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh en de salamblaadjes op half hoog vuur gedurende 5 minuten tot de smaken goed in de olie zijn getrokken. Voeg de bumbu toe en fruit deze 5 minuten op middelhoog vuur tot de bumbu verkleurt en de geuren vrijkomen.

Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.

Voeg de nangka toe en laat 10 minuten zachtjes koken.

Verwijder salam en sereh.

Voeg de kokoscrème toe en roer voorzichtig door.

Serveer met gefrituurde sjalot en een fraaie eetbare bloem.

 

error: Content is protected !!