PECEL

Lauwwarme salade met pindasaus. Een Balinese variant op de klassieker GadoGado, een salade van verschillende groentes met een pittige pindasaus. De kokosmelk is vervangen door water, waardoor de saus lichter van smaak en minder romig is. De pinda’s in de saus zijn rauw en niet geroosterd, gemalen en gebakken. Ook dat geeft een ander smaakeffect. De toevoeging van krokant gebakken sjalotjes en tempé maakt deze versie compleet. Lauwwarm is deze salade op z’n lekkerst.

 

INGREDIËNTEN

100 gr kool, 100 gr taugé, 100 gr bayam of spinazie, 100 gr kousenband, 3 sjalotjes, zwarte peper, zout, 16 cm tempé

Voor de saus: 3 tenen knoflook, 3 cm kencur, 3 rawits, 250 gr rauwe vliespinda’s, 2 el ketjap manis, 20 gr palmsuiker, 250 ml water, zout

 

BEREIDING

Maak de kool, taugé, spinazie en de kousenband goed schoon. Blancheer de kool, de spinazie en de kousenband individueel en laat afkoelen in ijswater voor het behoud van kleur en stevigere bite. Snijd de kool in dunne reepjes, de kousenband in stukjes van 4 cm en scheur de spinazie in kleine stukken. Verwijder van de taugé de donkere hoesjes.

Pel en halveer de sjalotjes in de lengte en snijd ze in dunne plakjes. Verhit olie in een wok en bak de sjalotjes op hoog vuur krokant en goudbruin. Kijk uit dat ze niet aanbranden. Laat de sjalotjes op een keukenpapiertje uitlekken.

Pel en snipper de knoflook. Schil en rasp de kencur. Snijd de rawits klein. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar en maal of wrijf deze tot een grove saus.

Hussel de groenten in een grote schaal en meng er een beetje van de saus doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer met extra saus, gebakken sjalotjes en knapperig gebakken tempé met een paar korrels grof zeezout.

 

error: Content is protected !!