JUKUT JEPANG MEGENEP

Chayote in een kruidige saus op basis van base megenep. De Indonesische naam voor de chayote is Labu Siam, Jukut Jepang of Labu Jepang in het Balinees. Het groenig witte vruchtvlees van de chayote heeft de structuur van een stevige appel, de smaak heeft wat weg van een komkommer. Hoewel het zaad meestal wordt weggegooid, kan het gekookt gegeten worden als de vrucht nog zeer jong is. Dit geeft dan een nootachtige smaak. De chayote komt uit Midden-Amerika, maar wordt nu wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt.

 

INGREDIËNTEN

500 gr chayote (Labu Siam), 1 sereh, 7 sjalotjes, 2 dl olie, 3 salamblaadjes, ½ tl witte peper, ½ tl zwarte peper, 1½ dl dikke kokosmelk

Bumbu (Base Megenep): 7 sjalotjes, 5 teentjes knoflook, 5 rode lomboks, 4 rawits, 13 cm gember, 7 cm kentjur, 10 cm koenjit, 24 cm laos, 1 stengel sereh, 1 tl trassi, 1 tl grof zout, ½ dl rijstolie

BEREIDING

Begin met het maken van de bumbu. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Halveer en ontpit de lomboks. Snijd de lombok en de rawits heel klein. Schil de gember, kentjur, koenjit en laos en snijd ze fijn. Snijd de sereh ragfijn. Wrijf de trassi in een vijzel fijn en voeg de andere ingrediënten toe. Wrijf het geheel tot een pasta. Verhit de kokosolie in een wok en fruit hierin de pasta goudbruin. Goed afgesloten in een pot kan deze bumbu tot wel drie maanden in de koelkast bewaard worden.

Schil en snijd de chayote in vieren. Verwijder de zaadjes en snijd de vrucht in blokjes van pakweg anderhalve centimeter. Kneus en knoop de stengel sereh. Schil en halveer de sjalotjes. Snijd halfjes in dunne plakjes. Verhit de olie in een wok en fruit hierin de sjalotjes goudbruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Breng in een pan 1¼ dl water aan de kook en voeg de chayote, sereh, salamblaadjes, witte en zwarte peper toe. Breng opnieuw aan de kook en voeg de bumbu toe. Laat dit ongeveer 15 minuten koken of tot de chayote beetgaar is. Voeg vervolgens de santen toe en laat het gerecht nog 5 minuten sudderen.

Bestrooi het gerecht rijkelijk met de gefruite sjalotjes.

 

error: Content is protected !!