LABU JEPANG PELECING

Labu Siam, Jepang in het Balinees, Chayote in de omgeving van herkomst, Zuid-Amerika, is een zusje van de meloen, komkommer en courgette. Tegenwoordig ook veel gebruikt en gegeten in heel Zuidoost-Azië. De Labu Jepang doet het heel goed als groentegerecht in combinatie met een saus van Sambal Pelecing. De saus is een smaakbom, matig pittig, met tomaat, lombok en limoen in de hoofdrol, die perfect samengaat met de Labu Jepang. En ook nog eens een “heerlijk plaatje” maakt.

 

INGREDIËNTEN

1 labu siam (chayote), 3 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 2 lomboks, 2 cm jahé, 2 el tomatenpuree, 1 el rijstazijn, 1 tomaat, 2 limoenen, Selderijblad, Krulpeterselie, Bosuitjes

Bumbu: 2 el Sambal Pelecing

 

BEREIDING

Snijd de Labu Siam in tweeën en schil de delen heel dun. Halveer de delen en verwijder de pit.
 

Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Snijd de steelaanzet van de lomboks en snijd de lomboks klein. Wil je minder pittig, verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes.
Schil de jahé en snijd zo fijn mogelijk.
Snijd de bosuitjes klein.
Snijd de selderijblaadjes heel klein.
Verhit olie in een wajan/wok en fruit hierin de helft van de Sambal Pelecing 1 minuut. Voeg de sjalot, knoflook, lombok en jahé toe en roerbak 5 minuten. Voeg de tomatenpuree en de bosuitjes toe en roerbak op hoog vuur zo’n 3 minuten. Blus af met de rijstazijn en het sap van 1 limoen. Voeg de selderijblaadjes toe, roer goed door en laat op laag vuur indikken tot de gewenste dikte.
Snijd van de kwarten Labu Siam uiterst dunne plakken en de rest heel klein.
Blancheer de plakken maximaal 1 minuut.
Snijd van een limoen de schil met de witte onderschil. Snijd de parten tussen de vliezen uit en snijd de parten in kleine driehoekjes, “diamantjes”.
Roer de gesnipperde Labu Siam door de saus.
Vorm op een bord van de plakken Labu Siam een kom in de vorm van een pioenroos. Vul het midden met saus en maak op met de toefjes Sambal Pelecing en diamantjes van limoen en sprietjes bieslook.

 

error: Content is protected !!