BELADO UBI JALAR

Belado betekent “met pepers”. Gampang betekent gemakkelijk. Dit is dan ook een gemakkelijk gerecht van gebakken zoete aardappelblokjes in een zoetzure saus van rode ui en lomboks.

 

INGREDIËNTEN

500 gr. zoete aardappelen, 3 rode uien, 3 teentjes knoflook, 7 trostomaatjes, 3 rode lomboks, 3 rawits, 15 gram gember, 2 eetlepels rijstolie, 1 eetlepel geraspte gula jawa, 2 limoenen, 1 eetl ketjap manis

 

BEREIDING

Snijd de steelaanzet van de rode lombok en verwijder met een dun mesje de zaadlijsten en zaadjes in het dikke stuk. Snijd hiervan dunne ringetjes voor de opmaak en snipper de rest. Snijd de rawit in dunne ringetjes. Pel en snipper de rode ui en de knoflook. Wrijf of maal de ui, de knoflook, de lomboks, de rawits en drie tomaatjes fijn tot een bumbu. Snijd van vier tomaatjes de steelaanzet in een cirkel weg en verwijder de zaadjes en zaadstreng.

Snijd de aardappelen in blokjes. Verhit in een wajan olie en bak hierin de aardappelen bruin en laat deze daarna uitlekken op keukenpapier.

Verhit in een wadjan de olie en fruit hierin de bumbu zo’n 3 minuten. Los de suiker op in het sap van een limoen. Voeg dan de opgeloste suiker, de ketjap en de aardappelen toe en laat het geheel nog 2 minuten doorbakken.

Maak het gerecht op met de lombokringen en een met bumbu gevuld tomaatje en bestrooi met rasp van de limoen.

Of bak de aardappelblokjes af tot ze gaar en mooi bruin gekarameliseerd zijn. Maak een bumbu met de helft van de tomaatjes. Kook deze bumbu in. Maak het gerecht op met een streep van de bumbu.

 

error: Content is protected !!