UBI JALAR ACAR MANIS

Krokant gebakken zoete aardappelblokjes in een zoetzure saus van rode ui, rawit en lombok. Heerlijk vegetarisch gerechtje bij een rijsttafel of als borrelsnack of als gang tijdens uw selamatan jalan. Fris zoetzuur en pittig en ook kleurrijk. Een “heerlijk plaatje”.

INGREDIËNTEN

500 gram zoete aardappelen, 3 rode uien, 3 teentjes knoflook, 7 trostomaatjes, 3 rode lomboks, 3 rawits, 15 gram gember, 2 eetlepels rijstolie, 1 eetlepel geraspte gula jawa, 2 limoenen, 1 eetl ketjap manis

BEREIDING

Snijd de steelaanzet van de rode lombok en verwijder met een dun mesje de zaadlijsten en zaadjes in het dikke stuk. Snijd hiervan dunne ringetjes voor de opmaak en snipper de rest. Snijd de rawit in dunne ringetjes.

Pel en snipper de rode ui en de knoflook.
Schil en snipper de gember.

Verhit olie in een wajan fruit hierin de ui, de gember, de knoflook, de lomboks en de rawits. Voeg drie kleingesneden tomaatjes toe. Los de suiker op in het sap van een limoen. Voeg dan de opgeloste suiker en de kecap toe en laat het geheel indikken tot een dikke saus.

Snijd van vier tomaatjes de steelaanzet in een cirkel weg en verwijder de zaadjes en zaadstreng.

Snijd de aardappelen in blokjes. Verhit in een wajan olie en bak de aardappelblokjes af tot ze gaar en mooi bruin gekarameliseerd zijn en laat deze daarna uitlekken op keukenpapier.

Maak het gerecht op met een streep van de saus en een met saus gevuld tomaatje en bestrooi met rasp van de limoen.

 

error: Content is protected !!