TUMIS TAHU EBI

Een klassiek gerecht met gedroogde garnaaltjes als belangrijkste smaakmaker en daarom niet vegetarisch. Maar zo ontzettend lekker, dat je misschien wel een beetje mag zondigen. Zacht pittig met een krokante “bite” van gebakken tofu. Doet het goed als bijgerecht, maar is ook een uitstekend hoofdgerecht met wat witte rijst en sambal goreng of sambal matah.

 

INGREDIËNTEN

1 blok tofu, 100 gram ebi, 1 boksoi, 1 handje peterselie, 1 handje selderie, 2 tl gula jawa, ½ el asem, 2 daon salam, zout

Bumbu: 3 rode uien, 3 tenen knoflook, 1 rode lombok, 1 tl trassi bakar, ½ tl laos

 

BEREIDING

Laat 100 gram garnaaltjes weken in lauw water.

Snij 1 blok tofu in dobbelsteentjes. Droog af en bak in hete arachideolie lichtbruin. Schep uit de wajan, bewaar de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Snipper 3 kleine rode uien, 3 tenen knoflook en 1 rode lombok (met pitjes meer pit) en wrijf deze samen met 1 theelepel trassi en 1½ theelepel laos tot een bumbu. Fruit de bumbu in de bewaarde olie.

Voeg ½ eetlepel asem, 2 salamblaadjes en een kopje water toe en laat op laag vuur sudderen.

Maak 1 boksoi schoon en snijd het lichtgroene deel in reepjes. Snipper 1 eetlepel  peterselie en 1 eetlepel selderie.

Blancheer in de tussentijd de boksoi.

Voeg 2 theelepels gula jawa toe, laat oplossen en voeg vervolgens de garnaaltjes en de tofu toe. Laat op temperatuur komen. Haal van het vuur en roer voorzichtig de peterselie en selderie erdoor.

Voeg naar wens zout toe, maar voorzichtig, want de garnaaltjes brengen al een aardig zoute smaak mee.

Serveer met de boksoi als garnering bovenop.

 

error: Content is protected !!