BUAH KACANG MEKUAH

Kousenband en meer. Heerlijk kruidige groenteschotel met kousenband in de hoofdrol. De zacht pittige dressing is op basis van een eigen bumbu samengesteld.

 

INGREDIËNTEN

600 gr kousenband, 400 ml kippenbouillon, 3 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 1 stengel sereh, 3 daon salam, 3 daon jeruk purut, zout naar smaak, zwarte peper naar smaak

Bumbu: 3 kemirinootjes, 5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 lombok, 1 rawit, 1 cm laos, 1 cm kencur, 2 cm kunyit, ½ tl ketumbar, ½ tl trassi , 3 salamblad, 3 daon jeruk purut,  3 kruidnagels, 150 ml kokosolie, 3 tl zout, zwarte peper

 

BEREIDING

Pof de fijngehakte kemirinootjes in een droge pan. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook en snijd de lombok en de rawit in dunne ringetjes. Schil en rasp de laos, kencur en kunyit. Wrijf de kemiri, sjalot, knoflook, lombok en rawit samen met de laos, kencur, kunyit, ketumbar, versgemalen peper en zout tot een gladde bumbu.

Verhit de kokosolie in een wajan en fruit hierin de verkruimelde trasi. Voeg de bumbu toe en de salam en jeruk purut.  Roerbak het geheel gedurende 5 minuten op hoog vuur tot een goudkleurige massa ontstaat en de geuren vrij komen. Verwijder de blaadjes en de kruidnagels. Voeg 50 tot 100 ml water toe en laat gedurende 5 minuten sudderen. Haal de wajan van het vuur.

Pel en snijd de sjalotjes en de knoflook in dunne plakjes en frituur deze in een wajan goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Maak de kousenband goed schoon, snijd het puntje en het achterste stukje eraf en breek de rest in stukjes van ongeveer 2½ cm.

Fruit in de achtergebleven olie (sjalotjes en knoflook) de bumbu gedurende 3 minuten en voeg de bouillon, salam, jeruk purut en de gekneusde en geknoopte sereh toe. Breng aan de kook en voeg de kousenband toe. Laat het geheel circa 5 minuten koken tot het vocht merendeels verdampt is en de kousenband beetgaar is. Schat hiervoor de hoeveelheid vocht nauwkeurig in of verwijder op tijd een deel.

Verwijder de blaadjes en de sereh.

Strooi voor het serveren de knapperige bawang goreng erover.

 

error: Content is protected !!