KACANG PANJANG ASAM PEDAS

Kousenband met een pittige, friszure saus met tomaat. De kousenband in dit gerecht kan vervangen worden door sperzieboontjes, maar dan mis je toch de eigen smaak en structuur. Het zurige karakter van de saus doet denken aan de pelecing uit het vorige recept. Het verschil zit in de pit van de toegevoegde lomboks met zaadjes en zaadlijsten. Werken met kerstomaatjes in de bereiding en in de opmaak geeft meer intensiteit in de smaak. Tegelijk zorgt de toevoeging van de dieprode kleur voor een fraai plaatje.

 

INGREDIËNTEN

600 gr kousenband, 150 gr kerstomaatjes, 2 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 3 lomboks, 3 el rijstolie, 1 stengel sereh, 2 blaadjes citroenblad, 1 limoen, 4 jeruk limo, 1 tl trassi, 30 gr palmsuiker, zout

Bumbu: 150 gram Sambal Tomat

 

BEREIDING

Maak de kousenband schoon en kook in een laagje water met zout in 6-8 minuten bijna gaar. Laat snel afkoelen in ijswater en snijd in stukjes van 2 cm.

Houd 4 kerstomaatjes apart en snijd de rest klein. Schil en snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de lomboks met zaadjes en al klein.

Verhit de olie in een wok en fruit hierin de gekneusde en geknoopte sereh en de gekneusde citroenblaadjes. Voeg na 3 minuten de verkruimelde trassi, de sjalot, knoflook en lombok toe. Voeg na 3 minuten de bumbu toe en roerbak het geheel rustig een paar minuten. Knijp het sap uit de jeruk limo in de saus. Vang de pitten op tussen de vingers. Haal het extreme zuurtje eraf met de palmsuiker.

Verwijder de sereh en citroenblaadjes, voeg de klein gesneden tomaatjes toe en laat de saus sudderen tot de gewenste dikte. Haal de helft van saus en zet apart. Meng de kousenband door de andere helft van de saus en laat warm worden.

Snijd een kapje van de kerstomaat en haal met een klein lepeltje de inhoud eruit. Vul de tomaatjes met de apart gezette saus. Er blijft wat saus over voor de opmaak.

Serveer de kousenband in een hoopje met daarnaast een gevuld tomaatje. Schep een beetje saus met een ovaal ringetje lombok over het geheeld. Voeg eventueel een partje limoen toe voor de kleur en een extra zuurtje in het gerecht.

 

error: Content is protected !!