SAMBAL TOMAT
Frisse, milde sambal op basis van tomaten en lomboks. De verse tomaat en de rijke smaak van de tomatenpuree maken deze sambal minder pittig dan het aantal lomboks en rawits doen vermoeden. Deze tomatensambal is een heerlijke toevoeging aan groente- of visgerechten, maar is ook een belangrijk onderdeel van sauzen, zoals de pelecingsaus.
INGREDIËNTEN
5 grote tomaten, 3 sjalotten, 1 teen knoflook, 175 gr tomatenpuree, 5 lomboks, 3 rawits, 2 tl geraspte palmsuiker, sap van ½ limoen, ½ tl zout
BEREIDING
Snijd een flinterdun kruisje in de top van de tomaten en dompel deze 1 minuut in bijna kokend water. Ontvel de tomaat, verwijder de pitjes en het sap en snijd het vruchtvlees klein. Bak de tomatenpuree in een droge pan. De puree voegt een zuurtje toe aan de sambal.
Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Verwijder zaadjes en zaadlijsten uit de lomboks en snipper ze fijn. Snijd de rawits in dunne ringetjes.
Verhit de olie in een wajan en fruit hierin de sjalot, knoflook, lomboks en rawits.
Voeg de tomaat en de tomatenpuree toe en roerbak 1 minuut.
Voeg het limoensap en de palmsuiker toe. Laat sudderen tot het de gewenste dikte is.
Deze tomatensambal is gekoeld het lekkerst.