SATE ANAK DOMBA GAMPANG

Gemakkelijke saté van lamsbout. Op koningsdag liepen we tegen deze prachtige lamsbout aan en omdat het weer niet uitnodigde voor lange wandelingen, maar wel vroeg om “zonnig” eten kregen we dit lumineuze idee: smulsateetjes met een kecapsaus. De oranje lombok bevestigde dat ons idee goed was. Dus grote stappen, snel thuis, snel en gemakkelijk aan de slag.

600 gram lamsbout
3 sjalotjes
6 teentjes knoflook
75 gr gember
4 rode lomboks
1 el ketumbar
½ el jinten
zwarte peper
2 limoenen
2 bosuitjes
4 el gembersiroop
3 el rijstolie
2 dl kecap manis
1 dl kecap asin
klein bosje peterselie

Zet 24 houten of bamboe satéspiesjes in een groot glas water.
Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Schil en snipper de gember.
Snijd met een dun mesje de steelaanhechting van een lombok en “boor” de zaadjes en zaadlijsten eruit. Snijd zo’n 24 dunne ringetjes en leg die apart.
Pers het sap uit een limoen.
Meng de kecap manis en kecap asin met de gembersiroop, 2 eetlepels rijstolie, de sjalot- en knoflooksnippers en de gember. Meng hier de zwarte peper, ketumbar en jinten doorheen en roer tot een egale marinade.
Snijd het lamsvlees in plakken van 1,5 cm. Snijd de plakken in repen van 1,5 cm. De lengte zal verschillen afhankelijk van de natuurlijke spierverdeling in het vlees.
Doe het vlees in een afsluitbare zak en giet er de marinade overheen. Masseer de marinade zachtjes in het vlees. Laat minstens 1 uur maar liefst langer marineren op een koele plek maar niet in de koelkast.
Snijd de bosuitjes in ovale ringetjes en snipper de peterselie.
Haal het vlees uit de marinade, veeg het schoon en rijg het aan de satéspiesjes. Bestrijk het vlees met de rest van de rijstolie en rooster het vlees op de grill boven een houtskoolvuurtje.
Kook de marinade op hoog vuur voor de helft in tot deze ietwat stroperig wordt. Breng op smaak met wat extra limoensap, gembersiroop of sambal tot een krachtige, dromerige saus.
Serveer met de ringetjes bosui en lombok en de snippers peterselie en/of wat limoenrasp. En met een eetbaar viooltje of zoals in ons geval met de lieflijke witte bloemetjes van basilicum.

error: Content is protected !!