SAMBAL MATAH
Rauwe sambal met sereh. Deze rauwe sambal is een Balinese favoriet. Bijna dagelijks staat deze sambal op het menu vanwege de smaak en de scherpte. Daarnaast is het ook gemakkelijk en snel te maken. Een mooie aanvulling van kleur en pit op tafel.
INGREDIËNTEN
5 sjalotten, 3 tenen knoflook, 3 lombok, 5 rawits, 2 cm gember, 3 stengels sereh, 5 blaadjes jeruk purut, ½ tl trassi, zeezout
BEREIDING
Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Meng het zout er doorheen om vocht te onttrekken. Laat de sjalotten en knoflook een half uur trekken en spoel het daarna af.
Hak vervolgens de gember, lombok, rawits en citroenblaadjes zeer fijn en meng de ingrediënten in een kom.
Verwijder de buitenbladen van de sereh en snijd de kern klein. Rooster de verkruimelde trassi in een droge pan. Meng de sereh en trassi door de andere ingrediënten in de kom.
Schep het mengsel, de sjalotten en knoflook door elkaar. Wrijf het geheel in een vijzel tot een grove massa. Door kneuzen komt er nog meer smaak vrij.
Deze sambal is vers op zijn lekkerst. Geniet er ruim van, want deze sambal is niet te bewaren.