KOL RUNCING GURIH

Pittige spitskool met “crunch” en “bite”. Beetgare spitskool met een romige saus. Heerlijke combinatie van knisperende groente, kruidige pit en krokante pinda’s.

 

INGREDIËNTEN

1 spitskool, 1 blokje kippenbouillon, 4 lomboks, 1 rode ui, 1 ui, 3 stengels sereh, 150 ml santen asli, 3 bosuitjes, 50 gr ongezouten cashewnoten, 1 citroen, sap en rasp, 2 el gula jawa, 2 el rijstolie, zout naar smaak

Bumbu: 3 kemirinootjes, 1 cm jahe, 1 cm laos, ½ tl jintan, 1 tl ketumbar

 

BEREIDING

Snijd de spitskool in vieren en verwijder de buitenste bladeren als nodig en de kern. Los het bouillonblokje op in 1½ kokend water en kook hierin de kool beetgaar. Haal de kool uit de bouillon en spoel koud af, zodat verdere garing stopt. De “bite”, beetgaar, is belangrijk.

Pof de gehakte kemirinootjes in een droge pan. Schil en rasp of maal de jahe en de laos. Wrijf in een cobek de kemirinootjes, jahe en laos met jintan en ketumbar tot een gladde bumbu.

Pel en snipper de ui en de rode ui. Snijd 2 lomboks, met pitjes meer pit, heel klein. Snijd van de derde lombok 4 zo lang mogelijke ovale ringen en snijd de rest ook heel klein.

Verhit de olie in een wajan en fruit hierin de uien en de lombok. Fruit na 2 minuten de bumbu mee. Voeg na 3 minuten de gekneusde en geknoopte sereh toe en roerbak gedurende 2 minuten. Blus af met het sap van de citroen. Voeg de santen en 150 milliliter van de ingekookte bouillon toe. Los de gula jawa hierin op, laat de saus rustig roerend indikken en gaar koken. Breng naar wens op smaak met zout.

Snijd de bosuitjes in ovale ringetjes en hak de cashewnoten fijn.

Schep vlak voor het opdienen de helft van bosuitjes door de saus en laat 1 minuut meegaren.

Leg de koolparten als bootjes op een schaal. Giet de saus hierover heen en bestrooi rijkelijk met de cashewnoten en bosui. Versier ieder part met een ovaal van lombok en een wolkje citroenrasp.

 

error: Content is protected !!