SAYUR TERONG

Groenten met Aziatische aubergines en babymais in een vegetarische saus met veel kruiden en andere smaakmakers. Een sayur is een nat gerecht dat vaak ook als soep geserveerd wordt. 

 

INGREDIËNTEN

100 gr sperziebonen, 100 gr spitskool, 1 rode paprika, 1 paksoi, 5 Aziatische miniaubergines, 5 babymais, 50 gr bamboescheuten, 1 middelgrote ui, 1 rode ui, 4 tenen knoflook, 3 rode lomboks, 500 ml groentebouillon, 2 el rijstolie, zwarte peper, zout

Bumbu: 6 kemirinoten, 1 el asem, 1 cm laos, 1 tl terasi bakar

 

BEREIDING

Pof de fijngehakte kemirinoten in een droge pan. Pel en snipper de uien en de knoflook. Hak de lomboks, met pitjes meer pit, heel klein.

Wrijf de kemirinoten en de helft van de uien, knoflook en lombok samen met de asem, laos en ½ theelepel terasi tot een gladde bumbu.

Was de boontjes, snijd de steeltjes eraf en breek ze in stukjes van 2½ cm. Snijd de spitskool, de paksoi en de paprika, zonder zaadjes, in dunne reepjes.

Breng de bouillon aan de kook en blancheer hierin de geprepareerde groente en de minimais en bamboescheuten tot beetgaar. Giet af maar bewaar de bouillon en spoel koud.

Verhit de olie in een wajan, fruit hierin ½ theelepel terasi gedurende 1 minuut en voeg de helft van de uien, knoflook en lombok toe. Roerbak gedurende 3 minuten. Voeg de bumbu toe en roerbak gedurende 3 minuten tot de geuren vrijkomen en het begint te kleuren.

Giet de bouillon erbij en laat tot de helft inkoken.

Schil de aubergines en snijd ze in vieren. Voeg de aubergines toe en laat ze 5 minuten meekoken.

Roer de asem erdoorheen. Voeg alle groenten toe en laat aan de kook komen.

Breng op smaak met zout en gula jawa. Maak op en geef extra smaak met saur.

 

 

error: Content is protected !!