KETIMUN PANAS

Panas betekent heet, als in warm. Ketimun Panas is een gerecht van komkommer in een heerlijke mildpittige saus. Een gerechtje waar je alle kanten mee op kunt. Heel geschikt als bijgerecht van je rijsttafel, een van je gerechtjes van je Selamatan Jalanan of als amuse dan wel borrelhap. Hoe dan ook, weer een “heerlijk plaatje”.

 

INGREDIËNTEN

1 komkommer, 1 grote rode ui, 2 teentjes knoflook, 4 kemirinoten, 2 rode lomboks, 1 limoen, 1 el kunyit (poeder), 2 el rietsuiker, 2 cm djahé, 1 dl azijn, 2 el olie, zout, klein bosje krulpeterselie, gembersiroop naar smaak

 

BEREIDING

Snij de komkommer in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd de kwarten in ongeveer 4 centimeter lange “bootjes”. Bestrooi deze met zout, laat ze 30 minuten staan, spoel ze af en laat ze uitlekken.
Verwijder de steelaanzet van de lomboks en hak ze fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten voor minder pit.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Schil de djahé en hak hem fijn.

Pof de fijngehakte kemirinoten in een droge pan tot lichtbruin. Stort op een koud bord om nagaren te voorkomen.

 

 

Wrijf de lombok, ui, knoflook, kemirinoten, kunyit en djahé met de helft van de suiker fijn in de vijzel tot een gladde bumbu. Roer hier de helft van de azijn en een scheutje olie doorheen. Verhit olie in een wajan en fruit hierin de bumbu tot deze verkleurt en de geuren vrijkomen.

Blus af met het sap van de limoen.
Voeg de rest van de azijn, de lomboks en de rest van de suiker aan de bumbu toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de gewenste dikte. Proef! De saus mag enigszins zuur zijn, maar als te zuur haal dan het venijn eraf met een scheutje, of twee, gembersiroop.
Maak van de hete saus een mooie ronde spiegel op een vierkant bord en leg hier de komkommerstukjes op in de vorm van een kruis. Bestrooi met limoenrasp en maak op met toefjes krulpeterselie. Een beetje Saur of Serundeng past uitstekend bij de smaak en maakt er een “heerlijk plaatje” van.

 

error: Content is protected !!