ACAR JEPANG

Zoetzuur van Labu Siam ofwel Chayote. Een klein beetje pittig door de groene rawit en een bijzondere smaakcombinatie die het heel goed doet naast vis, maar eigenlijk altijd past als bijgerecht van een rijsttafel. De smaak en geur van kecap ikan, vissaus, en sesamolie versterken elkaar en geven dit bijgerechtje een heel eigen karakter.
 

 

INGREDIËNTEN

1 Labu Siam, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 1 groene rawit, 1 limoen, 3 bosuitjes, ½ el sesamolie, 1 el kecap ikan, vissaus, 1 el gembersiroop, ½ el suiker, 2 el rijstazijn

 

BEREIDING

Snijd de Labu Siam in de lengte doormidden, schil hem heel dun en verwijder de pitten. Snijd vervolgens van de helften mooie dunne julienne.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook zo fijn mogelijk.
Snijd de steelaanzet van de groene rawit en hak deze zo klein mogelijk. Verwijder voor minder scherp de zaadjes en zaadlijsten.
Pers het sap uit de limoen.
Snijd de bosui in flinterdunne ringetjes. Snijd de witte en lichtgroene ringetjes klein. Gebruik de donkergroene ringetjes voor de opmaak.

Meng sjalot, knoflook, rawit, wit van de bosui met limoensap, kecap ikan en sesamolie.

Los de suiker op in de rijstazijn en voeg dit toe aan de dressing. Maak naar smaak minder zuur met kleine scheutjes gembersiroop.
Giet de dressing over de Labu Siam en laat een half tot heel uur intrekken.
Giet de dressing af. Wel bewaren!
Maak van de Labu Siam een fraai bergje, sprenkel hier wat dressing over en maak op met de donkergroene ringetjes bosui.

 

error: Content is protected !!