KENUS MEBASE BALI

Babyinktvis in een saus van Base be Pasih. Deze malse babyinktvisjes worden veel geserveerd op Bali. De volle smaak van de saus is duidelijk aanwezig maar overheerst nooit. Wij verrijken dit gerecht met dunne reepjes van de gemberbloem en partjes vruchtvlees van de pomelo. Pomelo lijkt op de grapefruit, maar is zoeter, minder zuur en nauwelijks bitter. Een speeltuin van vv smaken komen voor in dit gerecht. Je kunt er van smullen bij de borrel of met rijst en een kruidige salade.

INGREDIËNTEN

750 gr babyinktvis, ½ tl witte peper, ½ tl zout, 3 sjalotten, 5 teentjes knoflook, 1 rode lombok, 2 bosuitjes, krulpeterselie, 2 el olie, 2 limoenen, 200 ml kippenbouillon, 2 jeruk limo (mini-limoentje), 200 ml kokosmelk, 1 stengel sereh, ¼ pomelo, 1 gemberbloem, 1 el geraspte palmsuiker

Bumbu: 125 gram Base be Pasih

BEREIDING

Begin met het maken van de bumbu, Base be Pasih.

Maak de inktvisjes goed schoon en droog ze in een keukendoek. Bestrooi de inktvisjes met peper en zout. Schil en snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de lombok klein en een deel van de bosui in ovale ringen. Deze ringen zijn voor de opmaak. Hak de peterselie en de rest van de bosuitjes fijn. Verhit olie in een wok en fruit hierin de sjalot, knoflook en lombok gedurende 2 minuten. Voeg op hoog vuur de inktvis toe en roerbak gedurende 3 minuten. Blus af met het sap van 1 limoen. Voeg de helft van de bouillon toe, strooi de gesnipperde bosuitjes en de helft van de peterselie erover. Laat de inktvis op laag vuur in 3 – 4 minuten garen. Knijp het sap uit de jeruk limo over de inktvisjes. Vang de pitten op tussen de vingers, zodat het niet bitter wordt. Roer de palmsuiker erdoor om het venijn uit het zuur te halen. Schep de inktvis uit de wok, maar bewaar het bakvocht. Schep de bumbu in de wok met het bakvocht van de inktvis. Roer de bumbu goed door. Voeg daarna de rest van de bouillon en de kokosmelk toe. Laat de gekneusde en geknoopte sereh 5 minuten meetrekken. Haal de wok van het vuur zodra je saus de gewenste dikte heeft. Snijd het vruchtvlees tussen de vliezen van de pomelo uit en snijd de partjes in stukken. Snijd de achterkant van de gemberbloem en vervolgens de bloem in de lengte in flinterdunne reepjes. Pomelo kan vervangen worden door grapefruit. Gemberbloem is moeilijk te vinden en niet te vervangen, maar ook niet noodzakelijk in dit gerecht.

Schep de saus op een schaal en de inktvis daar bovenop. Bestrooi met peterselie en limoenrasp en maak op met stukjes pomelo en sprietjes gemberbloem.

error: Content is protected !!