CUMI CUMI SEMANGKA

Spinaziesalade met watermeloen en krokante inktviskrullen. De watermeloen geeft niet alleen kleur, maar ook frisheid en een zoetje. De inktvis is krokant gebakken in een jasje van gedroogde kruiden. De groene salade bestaat uit Indonesische spinazie en verse kruiden zoals basilicum, koriander en peterselie. De dressing is een bouillon van knoflook, lombok, zoute ketjap, limoen en azijn. Kortom een avontuurlijke salade.

INGREDIËNTEN

¼ watermeloen, ½ rode ui, 100 gr Bayam, Indonesische spinazie of jonge bladspinazie, 10 takjes selderie, 10 takjes krulpeterselie, 50 gr korianderblaadjes, 50 gr muntblaadjes, 100 gr basilicumblaadjes, 2 tubes (hulzen) van pijlstaartinktvis, 3 bladen jeruk purut, 100 gram rijstebloem, 1 tl uienpoeder, 3 tl knoflookpoeder, 3 tl paprikapoeder, 2 tl chilipoeder, 2 tl versgemalen zwarte peper, 2 tl fijn zout, 4 – 5 el arachideolie om in te bakken

Dressing: 3 dl rijstazijn, ½ el ketjap asin, 135 gr palmsuiker, 3 blaadjes citroenblad, 3 tenen knoflook, 1 lombok, 2 limoenen (sap en rasp)

 

BEREIDING

Begin met het maken van de dressing. Meng rijstazijn, de helft van de ketjap asin, palmsuiker, gekneusde citroenbladen, gekneusde knoflooktenen en lombok in een kleine pan. Breng aan de kook en laat op zeer laag vuur 15-20 minuten trekken. Zeef de dressing en laat het afkoelen. Wanneer het vocht is afgekoeld klop je rasp van de limoen erdoor, samen met het limoensap en de rest van ketjap asin.

Snijd de watermeloen in blokjes met zo weinig mogelijk -liefst geen- pitjes. Snipper de rode ui. Hak de spinazie en alle verse kruiden grof. Meng alles met schone handen door elkaar en zet het koel weg.

Meng alle poeders in een kom. Knip de schone inktvistubes open, zodat je ze plat op de buitenkant kunt leggen. Snijd in de binnenkant een ruitpatroon, zorg dat je er niet doorheen snijdt.

Smeer het poedermengsel over de inktvis en in de groeven. Snijd daarna de inktvis in repen.

Verhit de olie in een wok en frituur de inktvisrepen met 4 of 5 tegelijk in 1 tot 2 minuten goudbruin. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.

Schenk de dressing over de groene salade van kruiden en spinazie. Meng het geheel goed, zodat de dressing overal zit. Maak de salade op met de watermeloen en leg er krullen inktvis overheen.

error: Content is protected !!