UDANG BASE BAJAK

Garnaal in een pittige saus van sambal bajak met tomaat. Bijna durven wij te stellen: de lekkerste garnaal ooit. In de Balinese keuken zijn voortreffelijke recepten voor handen voor de grote tijgergarnaal. Sjalotjes, knoflook en tomaat doen het altijd goed. Met de toevoeging van de milde sambal bajak en ketjap asin plus de bereiding in kleine stappen maakt dit garnalengerecht in ieder geval onze favoriet.

 

INGREDIËNTEN

4 grote gamba’s (of 8 middelgrote), 1 tl trassi, 3 tomaten, 5 sjalotjes, 5 tenen knoflook, 5 cm gember, 2 el rijstolie, 2 tl palmsuiker, 2 el ketjap manis, 1 limoen, peterselie

Bumbu: 2 el Sambal Bajak Balistyle

BEREIDING

Wanneer je geen Sambal Bajak Balistyle op voorraad hebt, maak deze dan eerst. Je hebt ongeveer 2 eetlepels nodig hebt.

Ontpit daarna de lomboks en snijd ze klein. Schil en snipper de knoflook en de sjalotten. Schil en rasp de laos. Pof de klein gehakte kemirinoten. Wrijf al deze ingrediënten samen met de trassi, palmsuiker en zout tot een gladde bumbu. Kneus en knoop de sereh.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en laat hierin de sereh 3 minuten trekken. Voeg behalve de bumbu ook de asem toe en laat het geheel langzaam heet worden. Roer ondertussen 100 m heet watelr door je saus. Het geheel kan ongeveer 30 minuten blijven sudderen, tot het water verdampt is en de bumbu goudbruin verkleurt. Verwijder daarna de sereh en voeg de kokosmelk toe. Laat het nog 15 minuten op laag vuur staan.

Pel de garnalen en maak ze goed schoon door de endeldarm te verwijderen. Trek van de koppen en schillen met 150 ml water een visbouillon. Maak de bouillon extra op smaak met trassi bakar en een snuf zout. Ontvel en ontpit vervolgens de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.

Pel en snipper de knoflook en de sjalotten. Schil en rasp de gember. Verhit olie in een wok en roerbak hierin de knoflook, sjalot en gember in 3 minuten goudbruin. Giet dit mengsel af en hou het apart. Voeg de gebruikte olie samen met een eetlepel versie olie toe aan de wok. Bak hierin de garnalen 1 tot 2 minuten per kant. Voeg de eerder geroerbakte ingrediënten toe. Roerbak het nog 2 minuten op laag vuur.

Voeg de palmsuiker, de ketjap en 150 ml garnalenbouillon toe. Breng de saus langzaam op temperatuur. Roer vervolgens de bumbu rustig door de saus. Meng als laatste voorzichtig de tomaten toe. Maak de garnalen op met partjes limoen en peterselie.

error: Content is protected !!