SAMBAL BAJAK

Licht zoete, milde sambal. Een zachte, smeuïge sambal met een verfijnde smaak. Door het bakken van de bumbu met lomboks en de kokosmelk wordt de sambal milder. Wij vinden de sambal bajak pure verwennerij in combinatie met garnalen. Deze sambal is in goed gesteriliseerde potjes twee maanden houdbaar in de koelkast.

 

INGREDIËNTEN

7 lomboks, 3 tenen knoflook, 6 sjalotten, 6 cm laos, 13 kemirinoten, 1 tl terasi bakar, 50 ml asem, 3 el rijstolie, 50 ml kokosmelk, 1½ el palmsuiker, ½ el grof zeezout, 2 stengels sereh

BEREIDING

Halveer en ontpit de lomboks en snijd ze klein. Schil en snipper de knoflook en de sjalotten. Schil en snipper de laos. Pof de klein gehakte kemirinoten. Meng alle ingrediënten behalve asem en sereh en wrijf tot een gladde bumbu.

Kneus en knoop de sereh. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en laat hierin de sereh 3 minuten trekken. Voeg de bumbu en de overige ingrediënten toe. Laat het geheel langzaam heet worden, terwijl je er 100 ml heet water doorheen roert.

Sudder ongeveer 30 minuten tot het water verdampt is en de sambal goudbruin verkleurt. Verwijder de sereh en voeg de kokosmelk toe. Laat het nog eens 15 minuten sudderen op laag vuur tot de gewenste dikte is bereikt.

De sambal moet afkoelen tot kamertemperatuur om de smaak goed tot zijn recht te laten komen.

 

error: Content is protected !!