UDANG PELALAH

Gebakken tijgergarnaal in pittige saus. Bijzonder kleurrijk en smakelijk hapje garnaal. Liefst een grote jongen met stevig en sappig vlees. Past in een uitgebreid diner, doet het goed als borrelhap of als snack tussendoor. Hier kozen we voor een bloem van Labu Siam en de bloem van de Oost-Indische Kers. Fris, kleurrijk en met een heel eigen smaak die het gerechtje completeert.

 

INGREDIËNTEN

4 grote of 8 middelgrote tijgergarnalen, 1 stengel sereh, 2 el olie, 3 salamblaadjes, 3 jeruk limo, 2 dl dikke kokosmelk, 2 tl asem, 1 el gula Bali, zout, 3 takjes kemangi, 1 labu siam

bumbu: 5 kemirinootjes, 1 tl terasi bakar, 5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 5 rode lomboks, 3 rawits, 4 cm gember, 3 cm kunyit

BEREIDING

Spoel de garnalen goed schoon. Verwijder de kop en pel de staart. Bewaar de kop en de schalen voor bouillon. Verwijder de darm! Spoel de garnalen nogmaals en bewaar koel.

Maak vervolgens de bumbu: Pof de fijngehakte kemirinootjes in een droge pan. Laat niet verbranden, want dat geeft een bittere smaak. Stort de kemiri zo gauw als deze verkleurt en begint te geuren op een koud bord om doorgaren te voorkomen.

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Snipper de lomboks. De saus moet in dit geval pittig zijn, daar zorgen de rawits voor en de lomboks dragen goed bij als je de zaadjes en zaadlijsten niet verwijderd. Mocht je het geheel te pittig vinden, vervang dan de rawits door lomboks en verwijder (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten. Schil en snipper of rasp de gember en de kunyit. Verkruimel de terasi en meng met 1 tl zout. Wrijf of maal deze ingrediënten tot een bumbu eventueel met een scheutje water.

Verhit in een wajan 2 eetlepels olie en bak hierin de gekneusde en geknoopte sereh en de gekneusde salamblaadjes gedurende 5 minuten op laag vuur, zodat de smaken in de olie trekken. Verwijder de sereh en de salam, zet het vuur hoger en roerbak de garnalen in de hete olie gedurende 3 minuten totdat rondom verkleurd.

Schep de garnalen uit en de bumbu in de olie en roerbak de bumbu 5 minuten tot de bumbu goudbruin verkleurt en een heerlijke geur afgeeft. Draai het vuur laag en blus af met het sap van de jeruk limo. Voeg goed roerend de asem toe, vervolgens de kokosmelk. Voeg naar smaak gula Bali en zout toe. De saus mag een zurig tintje hebben, maar beslist niet zuur zijn. Roer de saus glad en voeg de garnalen toe. Laat deze op een klein vuurtje nog zo’n 2 à 3 minuutjes garen.

Schil de labu siam en snijd flinterdunne plakken, die je tot een “bloem” rolt. Veeg een streep saus op het bord. Leg hierop de labu siam bloem, een garnaal en een eetbare bloem, in dit geval OostIndische Kers. Druppel met name over de garnaal nog een paar druppels saus en maak af met limoenrasp.

error: Content is protected !!