BE PASIH MEBASE MACEH

Rode poon met een frisse kokossaus. Een zacht en romige visgerecht met frisse accenten. De rode poon uit Nederlandse wateren hebben we hier op Balinese wijze klaargemaakt met een kokossaus op basis van Base be Pasih, het typisch Balinese kruidenmengsel voor visgerechten. De eigen twist met limoen en jeruk limo geeft aan dit gerecht een bijzonder evenwicht tussen zoet en zuur. De verse labu siam die wij hier hebben toegevoegd maakt niet alleen het plaatje compleet maar geeft ook een fris en knapperig accent.

INGREDIËNTEN

4 rode poon filets, 1 rode lombok, 2 limoenen, witte peper, zout, 2 stengels sereh, 3 cm gember, 60 ml kokoscrème, 4 blaadjes jeruk purut, 4 tot 8 jeruk limo (mini-limoentjes)

Bumbu: 125 gram Base be Pasih

BEREIDING

Begin met het maken van de bumbu: Base be Pasih

Snijd de lombok in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snipper vervolgens de helften ragfijn. Meng het sap van een limoen met zout, witte peper en de gesnipperde lombok. Marineer hierin de poonfilets minstens 15 minuten.

Kneus en knoop de twee stengels sereh. Verhit olie in een wok en bak hierin op laag vuur de jerukpurutblaadjes en de sereh, zodat de smaak in de olie trekt. Schil en rasp de gember en bak 3 minuten mee. Voeg de bumbu toe en verwarm tot aan de kook. Verwijder de jerukpurutblaadjes en de sereh en roer het sap van de tweede limoen door de saus. Voeg vervolgens de kokoscrème toe en laat het zachtjes sudderen.

Haal de filets uit de marinade en roer de marinade door de saus van kokoscrème. Dep de filets droog met keukenpapier. Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de filets op de huid goudbruin. Draai na 3 minuten de filets om en geef de vleeskant een kleurtje. Let op dat dunne filets heel snel garen en uitdrogen. Druppel op het laatst het sap van een halve jeruk limo over iedere filet. Vang de pitten op tussen de vingers of in een zeefje.

Serveer de saus naast de filets, zodat de huid van de vis knapperig blijft of maak met een kwast een streep van saus over het bord, waar je de filets kruislings oplegt. Maak het gerecht op met komkommer of zoals wij deden met een paar dunne plakjes labu siam. Dat geeft een fris en krokant contrast. Maak een roosje van jeruk limo voor een extra druppeltje zuur naar smaak.

error: Content is protected !!