PESAN BE PASIH

Kruidige gegrilde makreel in bananenblad. Een stevige vis met sterke smaakmakers. Banenblad is een van de meest gebruikte kookattributen in de Balinese keuken. Niet alleen is het gemakkelijk toe te passen en veelzijdig, het houdt geuren en smaken vast en geeft ook nog een eigen smaakaccent af. En het presenteert ook nog eens perfect. Met geurige gember, pittige pepers en frisse partjes limoen hebben we de verse vis ingepakt in het blad. Daarna kun je er bijna alles mee, stomen, bakken of garen in de oven. Maar onze voorkeur is grillen boven een vuurtje van kokoskooltjes. Het resultaat is een heerlijk, kleurrijk en gezond “snoepje”.

 

INGREDIËNTEN

600 gr makreel, 4 blaadjes jeruk purut, bananenblad, 3 el olie, 1 limoen

Bumbu: 6 tenen knoflook, 3 sjalotjes, 3 lomboks, 3 rawits, 3 tomaten, 1 tl zout, 3 kemirinoten, 2 stengels sereh, ¼ tl trassi, ½ tl zwarte peper, 1 tl tamarindepasta, 1½ el laos, 1 tl koenjit, 2 tl gember, 2 tl palmsuiker, 1 tl korianderzaad

BEREIDING

Pel en snipper de knoflook en de sjalotten. Snijd de lomboks fijn en snipper de rawits. Vergeet de pepers niet te ontpitten, wanneer je een minder scherp visgerecht wilt. Verwijder het vruchtvlees van de tomaten en snijd ze klein. Verwijder de achterkant, de top van de sereh en de buitenste bladen. Snijd de kern zo klein mogelijk. Wrijf alle ingrediënten van de bumbu tot een geurige goudgele pasta met rode puntjes van de lombok- en tomaatvelletjes.

Fileer de makreel en snijd de makreelfilets in stukken van ongeveer 4 bij 4 centimeter. Je hebt ongeveer acht gelijke stukken nodig. Snijd de citroenblaadjes zonder de nerf in heel fijne julienne. Meng dit door de bumbu en voeg olie toe. Schep het mengsel door de vis en marineer het 30 minuten afgedekt in de koelkast..

Snijd bananenblad in vier cirkels met een diameter van 20 centimeter en de limoen in plakjes. Leg in het midden van ieder bananenblad twee stukken gemarineerde makreel met marinade. Leg daarop een plakje limoen en een lange ovaal gesneden plak lombok en snippers citroenblad. Vouw de pakketjes dicht en steek ze vast met een bamboeprikker.

Gril in de oven op 180 graden, op de barbecue of stoom de pakketjes ongeveer vijf minuten en smullen maar. Bij garen op de barbecue is het even oppassen voor verbranden van het bananenblad. De rooksmaak van de barbecue is wel een heel aangename toevoeging aan het gerecht.

Door je makreel in het bananenblad te laten, heb je gelijk een mooie manier om je gerecht op te dienen.

error: Content is protected !!