MANGUT IKAN

Curry van zeebaars. Zowel de kruidige saus als de prachtige filets van zeebaars komen goed tot hun recht als je de saus er slechts gedeeltelijk overheen drapeert. Maar juist ook de combinatie van de zachtzilte vis, het krokante huidje en de romige, pittige saus is smullen.

 

 

500 gr zeebaarsfilet met huid, 1 tl suiker, 2 tl zout, 2 tl witte peper, 3 daon jeruk purut, 1 limoen, 300 ml santen asli, 3 el geraspte kokos, 3 el rijstolie, 2 bosuitjes

Bumbu: 5 kemirinootjes, 5 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 3 lomboks, 2 cm kunyit, 2 cm kencur, 1tl trasi bakar, 1 el asem

BEREIDING

Spoel de filets goed schoon en schubbenvrij. Bestrooi ze met zout en witte peper.

Pof de gehakte kemirinootjes in een droge pan. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de lomboks in kleine ringetjes. Met pitjes meer pit! Schil en rasp of maal de kunyit en de kencur. Wrijf de kemirinootjes, sjalotjes, knoflook, lombok, kunyit en kencur met de asem tot een glade bumbu. Verhit 2 eetlepels rijstolie in een wajan en fruit hierin de bumbu gedurende 4 minuten goudbruin en geurig. Blus af met het sap van de limoen en voeg de santen en de jerut purut toe. Laat de saus 10 minuten zachtjes garen en voor de helft inkoken.

Verhit 1 eetlepel olie in een platte pan en bak hierin de baars op de huid knapperig en goudbruin.

Schep een deel van de saus op een schaal. Leg de vis in de saus met de knapperige huid omhoog. Schep de rest van de saus er in het midden overheen, zo dat de baars nog ruim zichtbaar is.

Bestrooi met geraspte kokos en maak op met limoenrasp.

error: Content is protected !!