CAKALANG PETEH

Bonito met petehboontjes en belimbing. De kleine, razendsnelle, bonito-tonijn komt in bijna alle wereldzeeën voor. Een gespierde jager met stevig vlees en een expliciete smaak. Goed bestand tegen de heel eigen smaak van petehboontjes en in dit gerecht gecombineerd met het fruitige, frisse zuur van de belimbing, stervrucht.

INGREDIËNTEN

400 gr Bonito tonijn, 4 dl dikke kokosmelk, 5 rode rawits, 1 rode lombok, 3 groene lombok, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 12 petehbonen, 2 blimbings, 2 cm laos, 1 middelgrote tomaat, 1 salamblad, 2 blaadjes Jeruk Purut, 1 el geraspte gula jawa, 4 el rijstolie, 1 limoen, 1 el zout, 2 tl gemalen witte peper

BEREIDING

Pers de limoen uit en meng de helft van het sap met zout en witte peper en marineer hierin de bonitofilet gedurende 10 minuten. Snijd de bonito in blokjes van 3 x 1½ x 1½ cm.

Snijd de rawits klein en de lomboks in de lengte doormidden en vervolgens in smalle reepjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Schil en rasp de laos. Snijd 4 van de 12 petehbonen in drieën en de rest klein. Ontpit de tomaat en snijd het vruchtvlees met velletje in kleine blokjes.

Verhit 2 el rijstolie in een wajan en fruit hierin de pepers, laos, sjalot en knoflook aan. Blus af met de andere helft van het limoensap. Snijd de jeruk purut blaadjes zonder kern in flinterdunne reepjes. Voeg de snippers van de petehbonen, de jeruk purut en salam blaadjes toe en laat vijf minuten trekken. Verwijder de salam en voeg de suiker toe. Laat deze al roerend oplossen. Voeg de santen toe en breng roerend langzaam aan de kook. Laat zachtjes sudderen. Voeg vlak voor opdienen de blokjes tomaat toe.

Snijd uit de belimbing, stervrucht, 8 sterren van 3 – 5 millimeter dik. Verhit de andere 2 eetlepels olie in een platte pan en bak de bonito rondom aan vier zijden gedurende maximaal 30 seconden per zijde, zodat de kopse kanten ongebakken blijven en de kern nog rauw is.

Maak op het bord een streep van saus. Leg hierin 4 stukken tonijn en ertussen twee plakken belimbing. Leg op ieder stuk tonijn een derde petehboon.

Maak op met een bloem en bestrooi met een klein beetje gula jawa.

error: Content is protected !!