BE PASIH MEPANGGANG

Gegrilde roze dorade in een marinade op basis van Base be Pasih. Een lekker pittige vis, met een rokerige smaak van het grillen op houtskool. Wij liepen tegen een prachtige roze dorade aan bij de visboer, eigenlijk op zoek naar een snapper of dorade royale. De basisbumbu voor vis versterkt de eigen smaak van de dorade. Grillen is de favoriete manier van vis bereiden op Bali. Het liefst grill je op zacht gloeiende kool van kokosbast. Marineer de vis een uurtje in de bumbu voor visgerechten om een prachtige, sappige vis te krijgen vol van smaak.

 

 

INGREDIËNTEN

1 hele roze dorade (van ongeveer 1 kilo), 2 limoenen, 100 ml rijst- of arachideolie, 2 el tamarindepasta, 175 ml kokosmelk, 1 lombok, 2 bosui, 2 tl zeezout

Bumbu: 125 gram Base be Pasih

BEREIDING

Begin met het maken van de bumbu: Base be Pasih

Maak de vis goed schoon en verwijder alle vinnen. Snijd de flanken van de vis met een scherp mes in tot op de graat. In totaal wil je vier inkervingen hebben aan iedere kant. Besprenkel de vis met het sap van een halve limoen en bestrooi met de helft van het zout.

Verhit de helft van de olie in een wok en voeg de helft van de bumbu toe. Roerbak tot een gladde massa. Voeg de tamarinde toe en het sap van een halve limoen. Laat na twee minuten roerbakken je marinade afkoelen totdat het lauwwarm is.

Smeer de binnen- en buitenkant van de vis in met de marinade. Laat het een uur staan, zodat de smaken in de vis trekken.

Plaats de vis daarna op een niet te hete houtskoolgrill. Bak de vis aan beide zijden goudbruin. De tijdsduur is afhankelijk van de hitte van de grill en de dikte van de vis. Druk met een mesje voorzichtig de diepste snee open en kijk of het visvlees tegen de graat van glazig wit geworden is. Als dit het geval is, dan is de vis gaar en tegelijk nog sappig.

Verhit in de tussentijd de andere helft van de olie in een wok. Voeg de rest van de marinade toe met de kokosmelk en laat roerend tot een mooie saus indikken.

Serveer de vis in dikke plakken met saus. Gebruik voor de opmaak partjes limoen, ovale ringen bosui en lombok.

error: Content is protected !!