IKAN BAKAR

Gegrilde Dorade Royal, een delicatesse. Op zoek naar een vis om te bakken in verse kruiden bedachten we dat die dan wel in de pan moest passen en tegelijkertijd ook fotogeniek moest zijn. Blij verrast troffen we bij de visboer op de Albert Cuyp een grote ijsbak vol met Dorade Royal aan. Koningsvis met een klein gouden kroontje tussen de ogen. In dit gerecht lekker veel verse kruiden en smaakmakers zowel in de bereiding als in de opmaak. Heerlijk!

INGREDIËNTEN

2 dorade royal, zout, witte peper, 3 el rijstolie, 3 sjalotten, 1 rode ui, 3 rode lomboks, 3 tenen knoflook, 1 tl terasi bakar, 2 limoenen, 125 ml kecap manis, 1 tomaat, 3 bosui, 3 daon jeruk purut, 3 kemirinoten

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 70 graden.

Pof de gehakte kemirinootjes in een droge pan en wrijf met 1 gesnipperde lombok, 1 gesnipperde teen knoflook, 1 gesnipperde sjalot en de verkruimelde terasi tot een gladde bumbu.

Snipper, met pitjes meer pit, 2 lomboks. Pel en snipper 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en 2 bosuitjes.

Snijd de goed schoongemaakte vissen aan weerszijden 5 keer diep in, besprenkel met limoensap en bestrooi met zout en peper. Verhit olie in een pan en bak hierin de vissen in 4 minuten aan iedere kant rondom goudbruin en knapperig. Haal de vissen uit de pan, leg ze in een ovenschaal en houd ze afgedekt met aluminiumfolie warm in de oven.

Snijd 3 blaadjes jeruk purut zonder de harde kern in flinterdunne julienne. Giet de olie op 1 eetlepel na weg en verhit de rest. Fruit hierin de bumbu samen met de gesnipperde lombok, knoflook, sjalotten, bosui en jeruk purut. Schenk het limoensap en de kecap erbij en laat de saus 3 minuten doorkoken.

Snijd 1 bosui in ovale ringetjes, de tomaat in blokjes en de rode ui in snippers.

Haal de vissen uit de oven en schenk de saus er overheen. Bestrooi met een mengsel van bosui, tomaat en rode ui.

error: Content is protected !!