DADAR KEPITING
Krabklauwen met kruidige omelet en ontbijtspek. Alle onderdelen van dit gerechtje zijn herkenbaar geserveerd zodat je ieder hapje naar smaak kunt samenstellen. Ieder hapje wordt zo een klein feestje. Een heerlijk plaatje en een heleboel feestjes, lekker lang genieten.
INGREDIËNTEN
1 kilo krabklauwen, 8 plakken ontbijtspek, 4 eieren, 2 bosuitjes, 2 tenen knoflook ,1 lombok, 1 cm gember, 1 klein bosje selderieblad, 1 limoen, 20 g boter, ½ tl witte peper, 1 tl zout
BEREIDING
Maak een courtbouillon van ui, selderie, tijm, laurier, peper en zout. Laat een kwartier koken, draai het vuur laag en voeg de krabklauwen toe. Laat net onder het kookpunt een kwartier pocheren. Laat afkoelen, breek de schalen en haal het vlees eruit. Verwijder alle harde stukjes en baleinen. Probeer de stukken zo heel mogelijk te houden.
Bak de repen ontbijtspek uit en snijd de helft in heel fijne reepjes.
Pel en snipper de knoflook.
Snijd de bosuitjes in ovale ringetjes.
Snijd de steelaanzet van de lombok en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snipper de lombok zo fijn mogelijk.
Schil en snipper de gember zo fijn mogelijk.
Kluts de eieren met peper en zout.
Verwarm de boter in een pan en bak hierin de knoflook, de helft van de bosui, de gember en de lombok.
Giet de helft van het losgeklopte ei in de pan, roer even door en laat op laag vuur 2 minuten stollen. Giet de rest van het ei erover en laat onder een deksel verder stollen. De onderkant mag – tegen alle regels van een omelet in – best een kleurtje krijgen. Verwijder de deksel, strooi de fijne reepjes spek erover en klap dubbel.
Leg een kwart van de krab op een bord en leg hier een kwart van de omelet tegenaan.
Maak op met een doormidden gebroken reep uitgebakken spek, de overige bosui en rasp van limoen.