TUMIS UDANG ASPARAGUS

Een gerecht uit de Thaise keuken met de welluidende naam GOONG PAD NOH MAI. Kort gewokte garnalen met groene asperges. Pittig, zoals wel vaker bij Thaise gerechten, maar voor al fris en vol smaak.

 

INGREDIËNTEN

20 groene asperges, 20 tijgergarnalen, 3 el rijstolie, 3 tenen knoflook, 1 rode lombok, 1 el oestersaus, 2 el kecap asin, 2 el vissaus, 1 tl kristalsuiker, 3 el kippenbouillon, ¼ tl witte peper

BEREIDING

Snijd de houtige onderkant van de asperges en verdeel vervolgens in 4 stukken van ca 4 centimeter.

Pel en snipper de knoflook.

Snijd de lombok in ovale ringen.

Pel en maak de gamba’s schoon en verwijder de endeldarm. Ik pel ze altijd helemaal, maar anderen kunnen de “crunch” van de staartjes wel waarderen.

Verhit de olie in een wajan op middelhoog vuur en fruit hierin de lombokringen 1 minuut. Doe de knoflook erbij en roerbak in ongeveer 10 seconden lichtbruin. Roer de gamba’s erdoor en schep alles goed door elkaar. Roerbak ongeveer 2 minuten en voeg de oestersaus, sojasaus, vissaus en de suiker toe. Roerbak 1 minuut en voeg de asperges toe. Roer om, zet het vuur hoog en doe de bouillon erbij. Roerbak ongeveer 2 minuten tot de gamba’s bijna gaar zijn en haal de wajan van het vuur. Laat afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur. De garnalen zijn nu precies gaar en de asperges beetgaar.

Portioneer en bestrooi de porties met een beetje witte peper en serveer met een eetbare bloem.

error: Content is protected !!