IKAN MACEH

Rode poonfilet in zachtzure kokossaus. Rode poonfilet op geheel eigen wijze door toevoeging van alles van de limoen, sap, rasp en partjes. De op de huid gebakken poonfilets hebben een knapperig velletje en prachtig kleurtje. Het visvlees is even gegaard in de romige saus van kokosmelk.

INGREDIËNTEN

4 rode poon filets, 100 ml santen asli, 3 el rijstolie, 1 limoen, 2 bosui, 1 tl trasi bakar, 1 stengel sereh, 4 sjalotten, 3 daon jeruk purut

Bumbu: 3 teentjes knoflook, 2 tl jintan, 4 tl ketumbar, 1 el asem, zout

BEREIDING

Pel en snipper de knoflook. Wrijf de helft van de knoflook met de jintan, ketumbar, asem en 1 theelepel zout tot een gladde bumbu.

Snijd het groene deel van de bosuitjes in dunne ringetjes en het witte deel in ovaaltjes.

Snijd de jeruk purut zonder kern in flinterdunne julienne.

Maak de filets goed schoon en bestrooi ze met zout naar smaak. Verhit in een platte pan 1 el olie en bak hierin de vis op de huid tot deze mooi bruin is. Draai om en bak de andere kant gedurende 1 minuut. Schep de vis uit de pan op een bord. Laat de vis rusten.

Voeg 2 eetlepels olie in een wajan samen met de achtergebleven olie uit de platte pan. Verhit de olie en verkruimel hierin de trasi en bak de andere helft van de knoflook heel kort. Voeg dan de bumbu toe en fruit deze gedurende 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de flinterdunne julienne van jeruk purut en de gekneusde en geknoopte sereh toe en roerbak gedurende 2 tot 3 minuten. Blus af met sap van de limoen, temper de hittebron en voeg de santen en het groen van de bosui toe.

Laat gedurende 5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en eventueel suiker. Leg de vis, velkant omhoog, in de pan en laat eventjes warm worden.

Maak het gerecht op met de witte bosui en rasp van limoen. Partjes limoen doen het ook goed net als een “limoenroos”.

error: Content is protected !!