IKAN NILA BASE MASEM

Gegrilde zoetwatervis met zurige kokossaus. De vis in dit recept is zurig door de limoen en heeft bite door de grill. Op Bali is gourami een veel gegeten zoetwatervis. Aangezien gourami en tilapia nauw verwant zijn, gaan wij hier voor tilapia. In Nederland is deze vis veelal gefileerd te koop, maar wij gebruiken hier een verse, hele tilapia. Dit recept is heel gemakkelijk naar eigen smaak te sturen. Iets meer of minder zuur, meer of minder scherp of juist wat hartiger; dit visgerecht zwemt met je mee.

INGREDIËNTEN

1 tilapia van ongeveer 800 gram, 1 el zeezout, 250 ml water, 1 el palmsuiker, 3 el rijstolie, 350 ml kokosmelk, 2 limoenen, 3 bosuitjes

Bumbu: 6 sjalotten, 5 teentjes knoflook, 5 rode lomboks, 1 groene lombok, 3 cm gember, 2 cm kentjur, 3 cm laos, 2 el olie, 1 stengel sereh, 2 tl korianderzaad, 2 tl zwarte peper, 1 tl zeezout, 1 limoen, 2 el tamarindepasta

BEREIDING

Begin met het schoonmaken van de vis wanneer dit nog niet is gedaan door de visboer. Los 1 el zeezout op in 250 ml water en laat de vis hier een half uur in liggen.

Ga vervolgens beginnen met de bumbu. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de lomboks in de lengte doormidden. Bewaar een paar ringen of reepjes voor de opmaak. Verwijder de zaadjes en zaadstrengen voor minder pit. Snijd alle lomboks klein. Schil en rasp de gember, de kentjur en de laos. Wrijf deze ingrediënten samen met de korianderzaad, peper en het zout tot een grove kruidenpasta.

Verhit 2 el olie in een wok en bak hierin de gekneusde en geknoopte sereh 5 minuten op laag vuur. Voeg de bumbu toe en roerbak nog eens 5 minuten tot het vocht verdampt is, de bumbu verkleurt en de geuren vrijkomen. Blus het geheel af met het sap van 1 limoen en roer de tamarinde er een minuut doorheen. Laat het geheel daarna afkoelen.

Dep de vis droog met keukenpapier. Snijd de flanken van de vis vier keer in. Smeer aan de binnenkant en bij de inkepingen de vis in met de bumbu. Hiervoor is ongeveer een kwart van de bumbu nodig.

Bestrijk de vis met olie en rooster de vis op een matig hete houtskoolgril, bij voorkeur met houtskool van kokosbast. Afhankelijk van de grootte en vooral de dikte van de vis zal dit ongeveer 10 minuten per kant duren. Kijk voorzichtig in de diepste snede van de vis of het visvlees al van glazig verandert in wit. Als dit het geval is, dan is de vis gaar en nog steeds sappig.

Maak de rest van de bumbu opnieuw warm en haal het scherpe zuur eraf met de palmsuiker. Meng de kokosmelk er doorheen en laat het sudderen tot de gewenste dikte. De smaak van de saus moet aan de zure kant zijn, maar niet onaangenaam zuur. Voeg limoensap toe om het eventueel zuurder te maken. Breng de saus op smaak met zout en limoenrasp.

Snijd de bosuitjes in ovale ringen en vorm hiermee een waaier op het bord. Leg plakjes vis dakpansgewijs gedeeltelijk op de bosui. Schep saus over de vis en de bosui en maak af met een eetbare bloem.

error: Content is protected !!