GULAY UDANG MERAH

Rode curry van zoutwater garnalen. Sterk gekruid, ietwat pittig en heerlijk romig. Met een bolletje witte rijst een perfecte snack of gerechtje tijdens een selamatan jalan, maar ook als gerecht van de rijsttafel zeer geschikt.

INGREDIËNTEN

750 gr grote zoutwatergarnalen, 9 tomaten, 1 limoen, 3 salamblaadjes, 400 ml kokosmelk, 3 el rijstolie, 1 tl terasi bakar, zout, selderijblad, krulpeterselie

Bumbu: 3 sjalotten, 5 teentjes knoflook, 3 rode lomboks, 2 tl ketumbar, 2 el asem, 1 tl jintan, 3 cm laos, 1 tl trassi

BEREIDING

Pel de garnalen en bewaar koppen en schalen. Verhit 1 el olie in een wajan en verkruimel hierin 1 theelepel trasi. Voeg vervolgens de schalen en koppen van de garnalen toe en roerbak gedurende 5 minuten op hoog vuur tot alle koppen en schalen rood kleuren. Voeg 600 ml kokend water toe en laat trekken.

Verwijder het darmkanaal van de garnalen.

Plisseer de tomaten en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees klein.

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Snipper de lomboks. Houd 1/3 van de sjalotten, knoflook en lombok achter en wrijf de rest samen met asem, jintan, ketumbar en geraspte laos tot een gladde bumbu. Voeg zout toe naar smaak.

Verhit 1½ eetlepel olie in een wajan. Verkruimel hierin 1 theelepel trasi en roerbak hierin vervolgens de garnalen in circa 5 minuten halfgaar.

Schep de garnalen uit de wajan en roerbak de bumbu gedurende 3 minuten. Voeg de tomaten toe en roerbak op hoog vuur. Blus met het sap van 1 limoen en voeg 100 ml van de garnalenbouillon toe. Voeg de gekneusde salamblaadjes toe. Temper de hittebron, voeg de santen toe en laat 10 minuten sudderen. De saus dikt in.

Verwijder de blaadjes en voeg de garnalen toe. Laat deze gedurende 3 tot 5 minuten garen. Let op: Beslist niet te gaar!

Gebruik voor de opmaak onder andere limoenrasp, gesnipperde selderie en krulpeterselie.

error: Content is protected !!