GURITA MERAH LALAH
Octopustentakels in pittige rode saus. Hier met rode grapefruit, maar wij prefereren de pomelo, jeruk besar, de grootste citrusvrucht. De tentakels zijn zacht maar met een bite en ook uitermate goed geschikt als snack of als hapje bij een Selamatan Jalan, walking diner.
INGREDIËNTEN
400 gr gurita, voorgekookt, 1 tl witte peper, 1 tl zout, sap van ½ limoen, 2 el rijstolie, pomelo of grapefruit
Bumbu: 6 tenen knoflook, 6 rode lomboks, 3 rawits, 25 gr jahe, 15 gr laos, 1 el tomatenpuree, 1 el saus tiram (oestersaus), 1 tl suiker, sap van ½ jeruk nipis (limoen)
BEREIDING
Pel en snipper de knoflook.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de lomboks en rawits. Snipper deze.
Schil en snipper de gember en de laos.
Wrijf de knoflook, de gember, de laos, de lomboks en de rawits tot een bumbu.
Pof de tomatenpuree in een droge pan.
Meng de tomatenpuree door de bumbu.
Meng de oestersaus en de suiker door de bumbu.
Verhit olie in een wajan en roerbak hierin de bumbu 5 minuten tot de geuren vrijkomen en de bumbu de gewenste sausdikte heeft. Voeg het sap van ½ limoen toe.
Maak de tentakels goed schoon onder stromend koud water. Dep droog en bestrooi met witte peper en zout.
Verhit olie in een wajan.
Roerbak hierin de tentakels op hoog vuur gedurende 2 minuten.
Blus af met sap van ½ limoen.
Snijd tentakels in stukken.
Serveer met saus en bolletjes of blokjes lontong en jeruk besar, pomelo.