SONTONG KECAP

Pijlstaartinktvis in een “dromerige” saus. Dit gerecht van pijlstaartinktvis was voor ons de start van dit fantastische avontuur. De heimwee naar Bali, heerlijk weg zwijmelen bij de bijna zwoele smaken van kecap, gember en knoflook met telkens de verrassende frisse “bommetjes” van limoen. Niet alleen heerlijk om een maaltijd mee te starten, maar ook een bijzonder hoofdgerecht of smaakvolle borrelhap.

 

INGREDIËNTEN

2 tubes (hulzen) van pijlstaartinktvis, 3 bosuitjes, 1 limoen, 3 el arachideolie, 7 el kecap manis, 1 tl witte peper, zout, 1 el peterselie

Bumbu: 5 cm gember, 5 teentjes knoflook, 3 sjalotjes, 1 lombok, 1 el arachideolie, 1 limoen, 1 el tamarinde

BEREIDING

Maak de inktvishulzen goed schoon, verwijder de sepia en vliezen. Snijd de hulzen dwars doormidden of in drieën, afhankelijk van de lengte. Snijd deze plakken in reepjes van ongeveer 1 cm brede “lucifers”.

Snijd van een bosuitje het witte en lichtgroene deel in dunne ovale plakjes. Snijd de overige twee bosuitjes in schuine stukjes van 1 cm. Rasp een limoen en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Snijd de partjes in kleine driehoekjes.

Ga vervolgens verder met de bumbu. Rasp de gember. Pel en snipper de knoflook en de sjalot. Snijd de lombok met zaadjes klein en wrijf dit in de vijzel tot een grove bumbu. Verhit in een wok de olie en fruit hierin de bumbu in een minuut goudbruin. Blus de bumbu met het sap van 1 limoen en roer de tamarinde erdoor.

Voeg de repen inktvis toe en roerbak het geheel 3 minuten. Voeg de ketjap manis toe. Strooi de witte peper erover en voeg de helft van de limoenrasp toe. Laat de inktvis langzaam weer op temperatuur komen en sudder nog 2 minuten. Doe gedurende de laatste minuut het lichtgekleurde deel van de bosui erbij. Haal vervolgens je wok van het vuur. Roer als allerlaatste driekwart van de partjes limoen erbij en de helft van de gesnipperde peterselie.

Serveer met “wolkjes” van de rest van de limoenrasp, de rest van de gesnipperde peterselie en de laatste limoenpartjes.

error: Content is protected !!