SONTONG PEDAS

Inktvis Balistyle met een pittige saus naar oud recept van Kendari op Sulawesi

 

INGREDIËNTEN

2 tubes Pijlstaartinktvis, 2 jeruk nipis, 2 jeruk limo, zout, 2 tl witte peper, 5 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 5 groene rawits, 3 rode rawits, 2 lomboks, 2 el gembersiroop, 1 el asem, 4 takjes kemangi of citroenmelisse, 3 el rijstolie

BEREIDING

Spoel de inktvis goed schoon en snijd de tubes open. Verwijder nog aanwezige sepia en vliezen. Snijd een wiebertjespatroon van 2 mm diep in de binnenkant van de tubes. Let op: niet erdoorheen snijden! Meng het sap van 1 limoen met zout en witte peper. Snijd de randjes en het puntje van de tubes en giet het mengsel erover. Laat 15 minuten marineren.

Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook.

Snijd de rawit en de lombok in flinterdunne ringetjes. Houd van de lombok 4 x 3 ringetjes achter voor de opmaak.

Spoel de prei goed schoon, zandvrij, en snijd ook deze in dunne ringen.

Heb je kemangi, snijd deze dan in uiterst dunne reepjes voor de opmaak.

Verhit de helft van de olie in een wajan en fruit hierin de knoflook en sjalot aan in 2-3 minuten. Voeg de prei, rawit en lombok toe en roerbak 3 minuten. Voeg de gembersiroop en de asem toe en bak nog 2 minuten door. Blus dan af met het sap van de andere limoen.

Spoel de inktvis af en dep droog. Snijd vervolgens de tubes in de lengte doormidden en iedere helft in 4 gelijke repen.

Verhit de andere helft van de olie in een tweede wajan. Roerbak in delen gedurende 3 minuten de inktvis reepjes tot mooie krullen.

Leg in het midden van ieder bord een rondje van de saus van sjalot, knoflook, prei en pepertjes. Stapel een kwart van de inktviskrullen op ieder bord. Leg in het midden van het stapeltje nog een beetje saus.

Maak op met reepjes kemangi of blaadjes citroenmelisse en 3 lombokringen.

error: Content is protected !!